ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Дървената дограма ще се завърне, но с модерни вакуумни стъклопакети

Инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг, Христо Христов, организатор на форума „Лидерите, които строят“, ИмоТиТе, 9.10.2022 г.

10:44 | 10 октомври 2022
Обновен: 10:46 | 1 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Войната в Украйна и високите цени на енергоносителите в последните месеци имат негативен ефект върху редица производства, свързани със строителния сектор. Затворени бяха леярни в Европа, където се прави основният продукт, от който се екструдира алуминиевата дограма. Същото се случи и с някои заводи за стъкло, които използват много природен газ. Това заяви инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Европейските производители се опитват да заменят природния газ с алтернативни горива (мазут, пропан-бутан), но това е много трудно от технологична гледна точка. Цените на стъклата се определят месец за месец, а в ценообразуването влизат т.нар. добавка за газ. Производителите на дограма пък започнаха да внасят алуминий от Катар вместо от Русия.

„На изложението Glasstec 2022 в Дюселдорф през септември беше показано стъкло, произведено изцяло със зелена енергия. Да, цената му е по-висока, но се работи в тази посока. Производителите се опитват да се справят с високите цени на енергията като използват по-тънки стъкла, но там има фактори (ветрови товар), които трябва да се вземат предвид.“

Има интересни нови технологии като вакуумни стъклопакети с много тънки стъкла, но те са скъпи за момента, защото потреблението им не е голямо. Предричам завръщане към дървената дограма и използването на елегантни дървени системи с вакуумни стъклопакети, каза инж. Новакова.

Другите горещи теми на Glasstec бяха климат, ресурси, кръгова икономика, както и всичко, свързано със сградната обвивка - дневна светлина, слънцезащита, топлоизолация.

Индустриалното строителство в България е с огромен потенциал и възможности, но предизвикателства не липсват, обясни Христо Христов, организатор на форума „Лидерите, които строят“. Такава беше ситуацията с арматурното желязо.

„Имахме критичен момент тази година, тъй като цената на арматурата се покачваше много бързо, а в един момент нямаше откъде да ни доставят. Свързахме се с производители от Турция, проведохме над 100 разговора и в крайна сметка внесохме желязо от съседната страна.“

В последните месеци търсенето на фасадни елементи, на стъкло и алуминий в Европейския съюз е много силно. Строителството продължава с пълна сила, същото важи и за България. Новите офис сгради намаляха, но за сметка на това има много проекти за жилищни сгради, каза инж. Венета Новакова.

Ситуацията през 2023 г. изглежда трудно предвидима. От разговорите на Glasstec останах с впечатление, че европейският бизнес се подготвя за евентуално намаляване на строителството през 2023 г. Така Венета Новакова отговори на въпроса как се променят перспективите в бранша предвид зачестилите прогнози за рецесия през следващите тримесечия.

Проблемът със строителната химия също е много сериозен. Разбрах за компании, които се запасяват с такива продукти, добави тя.

Какво е бъдещето на професиите в строителството?

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!