ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Примерът SAC: Креативна работна среда, agile зони, общност и дарителска култура

Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, ИмоТиТе, 26.05.2024 г.

15:50 | 28 май 2024
Обновен: 16:39 | 28 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мениджмънтът и наемателите в бизнес комплекса Sofia Airport Center (SAC) постоянно се стремят да подобрят комфорта на своите служители. Това става чрез оформяне на специални „аджайл“ (agile) зони и коуъркинг пространство, чрез интерактивни външни беседки, чрез организиране на събития за наемателите и насърчаване на дарителската култура, както и чрез вътрешни правила за ползване на комплекса, които се спазват от всички. Това заяви Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

CERES Management Services е компанията, която управлява офис и логистичния комплекс Sofia Airport Center, както и търговския център Park Center Sofia. Наематели в бизнес комплекса до летище София са основно международни IT компании.

Agile е начин на мислене и начин на управление на проекти в IT компаниите, който дава възможност за гъвкавост, обясни Кръстева.

„Agile зоните в офиса също са гъвкави – служителите там се чувстват повече като вкъщи, в приятелска среда, има джаги, барове, диванчета, пуфове. Но тези зони много бързо може да се превърнат в работни пространства - чрез разместване на мебели, и служителите веднага могат да започнат работа по даден проект. Всичко това се прави с цел осигуряване на здравословна и комфортна среда за служителите, така че те да бъдат по-креативни.“

В Sofia Airport Center вече са обособени 6-7 „аджайл“ зони за наемателите. Друга стъпка в тази посока е превръщането на зимната градина в комплекса в коуъркинг площ. Flex-R Lounge е многофункционално пространство, което може да се оформя като място за работа, срещи, релакс, обучение, конференции и други събития.

Също така имаме парк с езеро, край което поставихме интерактивни беседки, които са окабелени и с интернет достъп. В тях наемателите могат да работят в неформална среда, разказа Лилия Кръстева.

Осигуряването на креативна и ефективна работна среда е само част от управлението на SAC. На следващо ниво идват създаването на позитивна работна среда, на усещане за общност и насърчаването на дарителската култура.

„Стараем се нашите наематели да се чувстват добре. Организираме фермерски пазари с качествени продукти. По социалната част на ESG правим много събития, вкл. Tenant Appreciation day (Ден на наемателя). По време на тези събития събираме пари, които даряваме на различни инициативи. Това кара всички се чувстват по-полезни за общността.“

Дарителската култура е в специален акцент на територията на Sofia Airport Center. Например – организира се барбекю парти за целия комплекс, за което мениджмънтът осигурява храната. А наемателите, ако желаят, могат да направят дарение.

„Всеки път събираме суми, които даряваме на различни инициативи. Това много ни радва, защото всяка компания и всеки човек трябва да връща на социума. Разделението в обществото е голямо – има групи, които много страдат и групи в другия край. И трябва да подпомагаме тези, които страдат“, сподели Лилия Кръстева.

В бъдещата офис и логистична сграда на Sofia Airport Center (за която има разрешение за строеж) ще има фотоволтаични панели и инфраструктура за зареждане на електромобили. „Работим по проект да направим зарядни станции с батерии на нашите паркинги, които ще се захранват от фотоволтаиците в комплекса“, каза още Кръстева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости в предаването "ИмоТиТе" може да гледате тук.