Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Доц. Пламен Ненов: Скъпите жилища в София вече пречат на трудовия пазар

Доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, в "Бизнес старт", 21.05.2024

12:00 | 21 май 2024
Обновен: 13:18 | 21 май 2024
Автор: Галина Маринова

За хората, които обмислят да преместят да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са или пък да мигрират в друга страна. София вече не е чак толкова привлекателна за хора от провинцията. Това каза доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.  

София и Пловдив, които са много продуктивни региони с много висока заетост, но при тях мултипликаторите се оказват сравнително ниски, което е малко притеснително, защото по принцип, за да се постигне икономическа ефективност, ако е възможно, е най-добре населението да се прехвърли там, където продуктивността на региона е най-висока. Това, че София и Пловдив имат ниски мултипликатори, показва, че има някакъв ефект на запушването на тези местни пазари на труд и имаме препоръки относно отпушването на тези много продуктивни места, посочи гостът.

"Запушването според нас се дължи на имотния пазар. В София цените вече са главоломно високи, наемите са високи. Някои наши насоки са свързани с имотния пазар". 

Разходите за подслон - за жилищен кредит или за наем, са прекалено високи. Това е притеснението. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, които са в услугите, достъпността до жилища за тях е доста намалена. 

Мненията, изразени в интервюто, са само на доц. Пламен Ненов и не ангажират по никакъв начин и не представят мнения на Норвежката централна банка и Съвета за икономически анализи.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.