Мадрид е начело в Европа по ръст на цените на жилищата с двуцифрен скок

Мадрид е единственият град в Тракер, в който цените нарастват с двуцифрен темп. През април те се увеличиха с 10,6% в сравнение със същия месец на предходната година

16:00 | 26 май 2024
Автор: Айнхоа Гойенече,Фабиола Моура
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дори и при многогодишни лихвени проценти жилищните имоти в испанската столица преживяват бум, според данните на Bloomberg City Tracker, за което допринасят местните жители, които отчаяно се опитват да се качат на жилищната стълбица, преди да бъдат напълно изхвърлени от пазара, и инвеститорите, които търсят възвръщаемост.

Мадрид е особено засегнат от притока на латиноамерикански пари, който засилва натиска върху пазара, както и от шумотевицата около някои квартали. Карабанчел, традиционно квартал на работническата класа, миналата година бе обявен за третия „най-готин“ квартал в света. Строителството на нови жилища е на исторически ниски нива, има малко свободни градски терени за строителство и малко планове за ново строителство. Според уебсайта за недвижими имоти Idealista жилищният фонд е намалял с 11% през последната година.

При толкова малко налични имоти продажбите са намалели с 8% през първото тримесечие според статистика на Bloomberg.


Проследяване на града от Bloomberg: Данни на цените в града. Цените са в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Източник: Immowelt (Берлин, Франкфурт), Idealista (Мадрид, Лисабон, Милано), Svensk Maklarstatistick (Стокхолм), Rightmove (Лондон), Immopreise (Vienna), Meilleurs Agents (Париж), Properstar (Цюрих), Central Statistics Office CSO (Дъблин), Spitogatos (Атина), Изчисления на Bloomberg

"Натрупва се все по-голям недостиг на жилища", казва Беатрис Торибио, ръководител на Асоциацията на строителите и предприемачите в Испания. "Мадрид е много важен икономически център и все повече хора идват да работят и да живеят в града. Към това се прибавя и туристическото привличане, културното привличане. Търсенето се увеличава."

Торибио иска да се направи повече за намаляване на бюрокрацията и недостига на работна ръка и казва, че правителството също така трябва да разработи дългосрочна визия за жилищното строителство.

Отделни данни от Регистъра на земята и собствеността показват подобна тенденция в провинция Мадрид. През първото тримесечие на 2024 г. цените на новопостроените жилища са нараснали с 14,5% в сравнение с предходните три месеца. В индекса на Knight Frank за първокласни имоти Мадрид е най-високо оцененият европейски град през първото тримесечие.


Проследяване на града от Bloomberg. Промени на цените на имотите на годишна база. Източник: Immowelt (Берлин), Idealista (Мадрид), Svensk Maklarstatistick (Стокхолм), Rightmove (Лондон), Idealista (Лисабон), Spitogatos (Атина), Изчисления на Bloomberg

За да отрази най-новите тенденции на пазара на жилища в европейските градове, Bloomberg събира данни от редица доставчици. Някои от тях са офертни цени и ориентировъчни нива, докато други са официални данни за сделките. Цените в Мадрид са публикувани или съставени от Idealista.

Мадрид е единственият град сред тези, които Bloomberg следи, цените на когото нарастват с двуцифрен темп. През април те се увеличиха с 10,6% в сравнение със същия месец на предходната година. Когато Bloomberg за последен път обърна внимание на града, през лятото на 2023 г., ръстът бе около 5%.

Атина отбелязва ръст от 9,6% на годишна база, като за първи път от 17 месеца насам спадна под 10%. Цените на апартаментите във Виена регистрираха ръст от малко над 7%, като останаха най-бързи от октомври 2022 г. насам.

Цените намаляват само в три от 12-те наблюдавани европейски града. Париж е с най-лоши резултати, като спадът е от 7,5%.

В Мадрид Елена Жори, директор на отдел "Недвижими имоти" в агенция Home Select, заяви, че дисбалансът между търсенето и предлагането означава, че цените ще продължат да растат, и също така омаловажи риска от срив на пазара на имоти.

"Сегашният пазар няма нищо общо с този, който предизвика срива през 2008 г.", каза тя. "Нито има излишък на жилищен фонд, нито финансирането е евтино. Става дума именно за недостиг на продукт."