Петролът продължава спада след коментари за задържане на високите лихви

Brent падна за четвърта сесия до $81 за барел, а West Texas Intermediate падна близо до $77

09:30 | 23 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът увеличи загубите, след като затвори на най-ниското ниво от три месеца в сряда поради признаци, че Федералният резерв може да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго, което може да натежи върху търсенето на енергия.

Brent падна за четвърта сесия до $81 за барел, а West Texas Intermediate падна близо до $77. Протоколите от срещата на Фед по-рано този месец показаха ястребова позиция от длъжностни лица. Това добавя още един мечи елемент към петролния пазар, показващ признаци на слабост преди срещата на ОПЕК+.

Петролът все още е по-скъп тази година отчасти поради съкращенията на доставките от групата производители, въпреки че цените се понижиха от средата на април. Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха миналата седмица, докато запасите в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, набъбнаха до най-високото ниво от юли, според правителствени данни.

„Петролът като цяло е в низходящ импулс“, каза Гао Мингу, базиран в Пекин главен енергиен анализатор в SDIC Essence Futures Co. „Най-големият фокус все още е дали доброволните съкращения на производството ще бъдат удължени на срещата на ОПЕК+.“

Картелът трябва да се срещне на 1 юни и до голяма степен се очаква групата да удължи текущите си съкращения на производството. Членът на алианса Русия надхвърли ангажимента си за производство през април и се ангажира да компенсира допълнителното предлагане, съобщи Министерството на енергетиката на нацията в четвъртък.

Пазарните мерки, които дават признаци на слабост, включват бързия спред за Brent, който е близо до меча контанго структура. Това би означавало достатъчно предлагане. Паричните мениджъри също намалиха залозите си за покачващите се цени.