Петролът поевтинява, тъй като доклад сочи, че запасите в САЩ се увеличават

Според запознати Американският петролен институт е съобщил, че запасите от суров петрол са се увеличили с 2,5 млн. барела през миналата седмица

09:00 | 22 май 2024
Обновен: 09:47 | 22 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът продължи със спадовете си, след като доклад на индустрията посочи, че запасите от суров петрол в САЩ се увеличават, което засилва мечите сигнали за пазара.

Сорт Brent се понижи за трета сесия към 82 долара за барел, а West Texas Intermediate се понижи близо до 78 долара. Според запознати Американският петролен институт е съобщил, че запасите от суров петрол са се увеличили с 2,5 млн. барела през миналата седмица. Ако това се потвърди от официалните данни в сряда, това ще бъде първото увеличение за този месец.

Петролните фючърси все още са на по-високо ниво през тази година поради съкращаването на доставките от ОПЕК+, но някои пазарни мерки започват да сочат слабост. Спредът за Brent наближава мечата структура на контанго, което би било сигнал за голямо предлагане.


Спадът в основния спред е сигнал за намаляване на напрежението

„Фундаментът е слаб“, каза Гао Джиан, анализатор в базираната в Шандун Qisheng Futures Co., като добави, че търговците ще се съсредоточат върху предстоящата среща на ОПЕК+, която „ще определи курса“ на пазара през втората половина на годината.

Срещата на групата производители е насрочена за началото на юни и повечето пазарни наблюдатели, анкетирани от Bloomberg, очакват удължаване на съществуващите ограничения на доставките. През тази година групата е запазила около 2 млн. барела дневно извън пазара.

Други показатели, които показват слабост, включват DFL на Brent - измерител на Dated Brent спрямо фючърсите - и EFS на Brent-Дубай. Мениджърите на пари също намалиха залозите си за повишаване на цените.