Eлектромобилите нямат значение — търсенето на петрол продължава да расте

Горивната ефективност и екологичните инициативи не са утолили жаждата на света за суров петрол

20:30 | 17 май 2024
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Като по часовник суровинните пазари се тревожат през май за силата на търсенето на петрол, насочвайки се към лятната ваканция в северното полукълбо. Нервността относно сезонното увеличение на потреблението на петрол изобилства. Случи се през 2023 г. и се случва отново тази година. Но както и преди, опасенията на търговците са неуместни: растежът на търсенето на петрол върви добре.

Безпокойството е отразено в цената на суровия петрол Brent, глобалният петролен бенчмарк, който падна до по-малко от 85 долара за барел през последните дни, спад от около 90 долара за барел през април. С оглед срещата на петролния картел ОПЕК+ на 1 юни, за да се реши дали да се удължат съкращенията на производството, състоянието на глобалното търсене има значение. Групата трябва да погледне отвъд текущия шум и да види, че потреблението остава стабилно.

Трябва да се признае, че има джобове на слабо търсене. Сегментът на средните дестилатни горива, който включва дизелово гориво и мазут, е отбелязал слабо потребление досега тази година. Но това до голяма степен се дължи на топлата зима в северното полукълбо, която намали нуждите от отопление, а не на основното икономическо неразположение.

На дизеловия пазар най-големият проблем не е търсенето, а предлагането: възобновяемият дизел и биодизелът заемат пазарен дял по-бързо от очакваното, като в процеса увеличават пренасищането с дизел. През февруари, последния месец с налични месечни данни, биодизелът и възобновяемият дизел представляват около 8,5% от общото потребление на дизел в САЩ. През 2020 г. пазарният дял и на двете е под 1%.

Пренебрегнати са обаче джобовете на силата на търсенето.

Потреблението на бензин нараства над това, което мнозина очакваха, дори когато електрическите превозни средства стават все по-популярни. Независимо от увеличаването на продажбите на електромобили, сега има повече автомобили от всякога, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. А цените на бензиностанциите са на нива, които не обезсърчават потреблението, особено на нововъзникващите пазари.

Само преди година Международната агенция по енергетика се осмели да каже, че глобалното търсене на бензин е достигнало своя връх през 2019 г., а електромобилите означават, че потреблението никога няма да се върне към нивата отпреди пандемията. Сега знаем по-добре: Още миналата година търсенето на бензин надмина това, а през 2024 г. расте още повече.

Самолетното гориво е другият рафиниран продукт, който се справя по-добре от очакваното въпреки широкото навлизане на по-икономични самолети. За последните около 18 месеца тези печалби в ефективността спряха търсенето на реактивно гориво. Но сега броят на полетите и, което е важно, количеството изминати мили са се увеличили толкова много над нивата от 2019 г., тъй като междуконтиненталните пътувания се възобновяват, че потреблението на самолетно гориво за първи път съответства на сезонните нива преди Covid-19. В началото на май броят на полетите е бил с 5% над същия период на 2019 г., докато броят на изминатите мили е бил с близо 10% по-висок, според Airportia, доставчик на данни.

Когато съберете всичко това, растежът на търсенето на петрол все още изглежда стабилен за 2024 г. Вярно е, че няма да напредне толкова, колкото се надяваха свръх-бичите прогнози. По-специално, собствената прогноза на ОПЕК за ръст от 2,2 милиона барела на ден изглежда пресилена - ако не и абсурдна. Въпреки това е напът да достигне далеч по-разумните 1,2 милиона ръст, очаквани от Международната агенция по енергетика, поставяйки рекорд от повече от 103 милиона барела на ден.

Ако не друго, балансът на риска е изкривен към нарастване на търсенето тази година с повече, отколкото IEA очаква в момента. Много повече? Не много, но се появява увеличение от 1,3 милиона до 1,5 милиона.

Независимо от здравословното търсене, пазарът изглежда се бори с два проблема.

Първият е визията: въпреки че растежът е стабилен, дори силен, той е много по-бавен, отколкото през 2021, 2022 и 2023 г., годините на възстановяване от колапса, предизвикан от пандемията през 2020 г. МАЕ, която преувеличава забавянето от месеци, го постави в правилния контекст през април: „Въпреки прогнозираното забавяне, това ниво на растеж на търсенето на петрол остава до голяма степен в съответствие с тенденцията преди Covid, дори на фона на приглушените очаквания за глобален икономически растеж през тази година и засилено внедряване на чисти енергийни технологии.“

От 1991 г. до 2023 г. световното търсене на суров петрол е нараснало средно с 1,05 милиона барела на ден. Като изключим въздействието на Covid-19 — и възстановяването от него — ръстът на търсенето на петрол е средно 1,18 милиона барела на ден през последните 30 години — в съответствие с прогнозата на МАЕ за 1,2 милиона за 2024 г., което технически сигнализира над средното ниво.

Второто е прекомерното разчитане на седмичните данни за петрола в САЩ, които по своята същност са шумни – типичният статистически компромис между скорост и пълнота. Администрацията за енергийна информация, която събира статистика за петрола за федералното правителство, се бори от няколко години да установи истинското ниво на потребление. Седмичните данни движат пазара, но когато числата се ревизират с публикуването на месечна статистика – почти неизменно по-високи – по-малко хора обръщат внимание.

Помислете за февруари, последният напълно ревизиран месец: Използвайки седмична статистика, EIA изчисли търсенето на петрол в САЩ първоначално на около 19,52 милиона барела на ден за месеца, по-малко от година по-рано, предизвиквайки тревоги на пазара. Но окончателните данни, които бяха публикувани само преди няколко дни, показаха много различна реалност: търсенето беше по-високо на годишна база, достигайки доста силното ниво от 19,95 милиона барела на ден.

Петролните бикове все още имат причина да се тревожат: докато ОПЕК+ се опитва да поддържа цените възможно най-близо до 100 долара за барел, доставките извън ОПЕК, включително от биогорива, продължават да нарастват. Но фокусът върху слабото търсене е неуместен.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.