Петролът продължава да поевтинява - пазарните показатели сочат по-слаби перспективи

Имплицитната волатилност на петрола се приближава до дъно от 2019 г. Търговците се отърсват от геополитическото напрежение в Близкия изток и Украйна

08:51 | 21 май 2024
Обновен: 08:54 | 21 май 2024
Автор: Йонгчанг Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтиня, тъй като показателите сочеха признаци за по-слаб пазар въпреки засилването на геополитическото напрежение преди срещата на ОПЕК+ за доставките.

Спредът за незабавна доставка на сорта Brent се сви до най-малкото си изоставане от януари насам, докато паричните мениджъри продължиха да намаляват залозите за печалби. Фючърсите се търгуват в тесен диапазон, като предполагаемата волатилност е близо до най-ниското ниво от 2019 г. насам.

Световният бенчмарк спадна към 83 долара за барел, след като в понеделник завърши с 0,3% по-ниско, докато West Texas Intermediate бе близо до 79 долара, въпреки поредните атаки на украински дронове срещу руски рафинерии и поредния удар на хутите срещу танкер в Червено море през уикенда.


Имплицитната волатилност на петрола се приближава до дъно от 2019 г. Търговците се отърсват от геополитическото напрежение в Близкия изток и Украйна

Цената на петрола е с около 8% по-висока през тази година поради съкращенията на ОПЕК+, но от средата на април насам цената на Brent се понижи. Трейдърите очакват срещата на картела в началото на юни, която ще определи политиката на групата по отношение на доставките за второто полугодие, като пазарните наблюдатели до голяма степен очакват пренасочване на ограниченията.

В понеделник стойността на суаповете, обвързани с физически товари от Северно море, беше отрицателна за първи път от февруари насам, което допълнително засили мечите знаци. Някои рафинерии също намалиха цените за преработка, позовавайки се на слабото търсене на горива.

„Намалените перспективи за търсенето хвърлят сянка върху петролните пазари“, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в брокерската компания Phillip Nova Pte в Сингапур. „Каквато и подкрепа да виждаме в цените на петрола, тя е единствено функция на очакваното прекъсване на доставките, а с всеки изминал ден става все по-трудно да се оправдае тази премия“, каза тя.