Лондон си остава най-добрият избор в Европа за финансови инвеститори, Париж е втори

Ernst & Young: Френската столица бавно печели сърцата на хората и вероятно ще оспори доминацията на Лондон през следващите години

20:00 | 20 май 2024
Автор: Шарлот Хюз-Морган
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лондон все още е водещ европейски град в привличането на преки чуждестранни инвестиции в областта на финансовите услуги, като делът на Обединеното кралство в новите проекти е достигнал най-високото си ниво от десетилетие насам, показва проучване на Ernst & Young.

Лондон си е осигурил 81 проекта през 2023 г., което е със 76% повече от предходната година и повече от два пъти повече от втория Париж, който е отбелязал спад от 11%, се казва в доклада на базираната в Ню Йорк консултантска компания след проучване сред 900 лица, вземащи решения. В доклада се казва още, че френската столица бавно печели сърцата на хората и вероятно ще оспори доминацията на Лондон през следващите години.

Дори и в условията на трудни макроикономически условия и геополитическа несигурност, „стабилността на сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство гарантира, че доверието на чуждестранните инвеститори остава силно“, заяви Анна Антъни, управляващ партньор за финансовите услуги в Обединеното кралство в EY. Въпреки това тя предупреди за „ожесточена“ конкуренция от страна на европейските си колеги и по-далеч в чужбина. 

Резултатите от проучването на EY сочат, че инвеститорите все още разглеждат Обединеното кралство като надеждно място за правене на бизнес, въпреки че Brexit и лошото представяне на лондонските капиталови пазари породиха опасения относно неговата конкурентоспособност. През последните години обемът на търговията спадна, а данните, събрани от Bloomberg, сочат, че на Лондонската фондова борса се падат малко над 2% от около 12 млрд. долара, набрани при първични публични предлагания тази година, което е най-ниският дял от десетилетия насам.

Обединеното кралство е осигурило една трета от всички европейски проекти в сектора на финансовите услуги, увеличавайки преднината си пред най-близкия си съперник Франция, установи EY. Великобритания е привлякла 108 проекта през 2023 г. - увеличение спрямо 76 проекта през 2022 г. Това я поставя значително по-напред от други европейски дестинации като Франция и Германия, които отбелязват съответно 39 и 38 проекта. 


Великобритания ускорява водещата си позиция за чуждестранни финансови инвестиции. Броят на проектите в Обединеното кралство, подкрепени от преки чуждестранни инвестиции, нараства с 42% през 2023 г.

Франция, която се опитва да се представи като привлекателна алтернатива на лондонското Сити след Brexit, е осигурила 39 проекта в областта на финансовите услуги през миналата година, което представлява спад от 13%. 

И все пак данните показват, че инвеститорите са поставили Париж над Лондон като най-привлекателен европейски град за бъдещи финансови инвестиции в тригодишен хоризонт, заявиха от EY. Много титани от Wall Street изтъкват Париж като следващия голям финансов център в Европа.