Бъдещето на Сити след Brexit, част 1

Никълъс Лайънс, лорд-кмет на Лондонското Сити

15:30 | 20 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Наистина има усещане, че критиките се трупат ден след ден. Дали това е момент на пробуждане за лондонското Сити?

Да, така е. Има много неща, които назряват по едно и също време. Три са съществените проблеми, с които трябва да се справим. И всички се припокриват.

Един от тях е фактът, че нашата пенсионна система, която е голям актив със своите четири трилиона паунда е много консервативно инвестирана в продължение на много години. Част от това е резултат от фактът, че спряхме схемите за последната заплата. Реално 1.8 трилиона лири за пенсиите са на изчерпване.

Втората голяма област е фактът, че имаме страхотно развиващи се компании в страната, но не предоставяме ускореното финансиране, от което се нуждаят и те получават пари, предоставени от най-изисканите инвеститори по света - от Северна Америка, от Канада, от Австралия, от Далечния изток. Много е ласкателно, че привличаме всички тези пари за тези страхотни компании. Но жалко за нас, че не им предоставяме британски източник на капитал.

Обединяването на недостатъчно използвания пенсионен ресурс и фокусирането му върху компаниите в растеж ще бъде страхотна възможност.

Много са нещата, но искам отново да се насочим към гласовете, които напоследък критикуват. Бях поразена от Ян Дю Плесис, бивш председател на British American Tobacco, който казва, че това е културен проблем, и че градът все още има доста тесен британски начин на живот. Разбира се, това се отнася до заплатите,  до големите реформи. Прав ли е? Културен проблем ли е?

Има културен проблем, който беше нежеланието за риск, което се вижда преобладаващо на пазара от световната финансова криза. Тази страна е по-зависима от финансови и професионални услуги, отколкото всяка друга в света. Но това е перла в короната.

Лондон е несравним свят с дълбочината и ширината на това, което предлага във финансовите и професионалните услуги. Но от мен се очаква да го кажа, нали?

Факт е, че трябва промяна на културата около създаване на богатството в тази страна. Не можем да плащаме сметките на Националното здравеопазване, сметките за услуги или за грижи, за образование или да направим това, което трябва в международен план за помощта и отбраната, ако нямаме продуктивна икономика. Не можем да имаме продуктивна икономика в тази страна без процъфтяващо Сити. И за да направим това, трябва да променим наратива около създаването на богатство.

А част от това е да се погрижим за бъдещия пенсионен доход на хората. Трябва да гарантираме, че нашата пенсионната система работи по-добре, споделя и демократизира възвръщаемостта от тази икономика на растежа.

Вижте, има проблеми, но има и решения. И най-добрите умове в Сити се фокусират сега над това. Освен това имаме много добър диалог с правителството. Всъщност и с Лейбъристката партия, и с регулаторите относно тази посока на движение.