Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Високите наеми в Лондон принуждават младите хора да напускат града

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 20.11.2023 г.

13:30 | 20 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Около 48% от наемателите в 20-те си години, които са сменили квартирата си, са се преместили извън столицата тази година, сочат данни на компанията за недвижими имоти Hamptons. Това се случва в момент, когато наемите рязко нарастват, като през септември са се увеличили с 16% на годишна база - увеличение, което изпреварва средния ръст от 9% в Европа. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Според Hamptons по-високите разходи карат все повече млади професионалисти, дори и на сравнително добре платени работни места, да напускат, което възобновява дългогодишна тенденция, която се беше променила при настъпването на Covid-19. 

Съвкупност от фактори води до повишаване на наемите в града, включително повишените лихвени проценти, които вдигнаха разходите за ипотечни кредити за наемодателите и изкараха повече потенциални купувачи от пазара на недвижими имоти, създавайки по-голямо търсене на жилища под наем. Според британския сайт за наеми Spareroom през септември тази година на всеки шест души, които искат да наемат жилище, се е падало само по едно жилище - това е един от най-ограничените пазари в най-новата история. Войните в наддаването и дългите опашки за наемане на жилище станаха обичайни.

Все пак има признаци за известно намаляване на търсенето, тъй като все повече хора се преместват от града или в някои случаи решават да живеят при членове на семейството си. Според Националната статистическа служба на Великобритания броят на жителите, живеещи с родителите си в Обединеното кралство, се е увеличил с 15% през последното десетилетие. 

С течение на времето влиянието на по-високите наеми вероятно ще превърне Лондон в по-малко разнообразен и по-стар град, казва Кристин Уайтхед, професор по жилищна икономика в Лондонското училище по икономика.

Разликата в разполагаемия доход между Лондон и средния за Обединеното кралство е най-високата, която някога е била по данни на Националната статистическа служба от 1997 г. насам. Средностатистическото лондонско домакинство разполага с 43% повече от средното за страната в сравнение с 22% преди повече от 25 години.

Рубриката обърна поглед и към работническата класа във Великобритания, като според ново проучване от Social Mobility Foundation британските служители от работническата класа получават 12% по-ниска заплата. Това означава, че на практика те работят безплатно от 17 ноември тази година. 

Класовата принадлежност оказва особено голямо влияние върху бъдещето на хората в Обединеното кралство, а в доклад на Goldman Sachs от миналата година подробно се описва как социалната мобилност в страната е по-лоша в сравнение с всички големи икономики в ЕС. Това засилва натиска върху компаниите да се справят с тези дисбаланси на работното място. Част от причините, поради които предприятията се затрудняват да се справят с този проблем, е липсата на данни. Според изследователската група Progress Together разбирането на вътрешните демографски данни е един от основните начини за справяне с проблема.

Друга интересна тема, касаеща Великобритания е фактът, че тя се обръща към изкуствения интелект, за да помогне с административните задачи и да освободи полицаи, учители и здравни работници, помагайки да се съсредоточат върху отговорностите от първа необходимост. Правителствен преглед установява, че много учители "губят по един ден всяка седмица" за задачи, включващи въвеждане на данни и ежедневни отчети, а що касае органите на реда, намаляването на административното натоварване ще позволи съсредоточаването върху борбата с престъпността.

Докладът, който ще бъде включен в есенното изявление на правителството, ще подчертае "огромните възможности" за намаляване на ежедневните административни задачи и по-нататъшно използване на изкуствения интелект, за да се намали тежестта върху полицейските служители и учителите, като същевременно се помогне на медицинските сестри и лекарите да лекуват пациентите по-бързо.

Правителствата по света все по-често се обръщат към ИИ, за да подпомогнат рационализирането на дейността и увеличаването на производителността на обществените услуги, тъй като са изправени пред по-високи разходи и застаряващо население. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.