Истинската причина за спада на износа на руски дизел през тази година

Кремъл следи внимателно вътрешните доставки на гориво от години, обещавайки на нацията, че скоковете на цените няма да надхвърлят средния процент на инфлация

19:00 | 16 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия, най-големият световен доставчик на дизелово гориво, намали износа си на гориво през последните месеци, което доведе до широко разпространени спекулации, че украинските атаки с дронове намаляват производствата на националните рафинерии.

Но въпреки че има елемент на истина в този аргумент, спадът има повече общо с фокуса на Владимир Путин върху избягването на недостига на горива в страната, който можеше да разпали недоволство, ако имаше повишаване на цените и засилване на инфлацията.

Русия е изнасяла приблизително 520 000 барела на ден дизел през по-голямата част от април, около една трета по-малко от година по-рано, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията. Производството на гориво в нейните рафинерии обаче е спаднало само с 8% до около 1,7 милиона барела на ден на фона на по-ниската преработка на суров петрол, показват данните.

Разминаването идва след като руските производители увеличиха доставките си за клиентите у дома, вслушвайки се в призивите на вицепремиера Александър Новак, докато правителството в Москва работи за избягване на недостига на автомобилно гориво преди преизбирането на Путин.

Руското правителство следи внимателно вътрешните доставки на гориво от години, обещавайки на нацията, че скоковете на цените няма да надхвърлят средния процент на инфлация.

И все пак в края на миналата година, с наближаването на президентската кампания, промените в данъка върху петрола доведоха руския пазар на горива до ръба на криза, принуждавайки Министерството на енергетиката да ограничи покачването на цените, като наложи краткосрочна забрана върху износа на дизелово гориво.

Рафинериите увеличиха вътрешните доставки, след като Путин каза, че те все още ще могат да изнасят - при условие че доставките в Русия са осигурени първо.

Със сигурност има известно въздействие от ударите с дронове.

По-ниските резултати от рафинериите и фактът, че украинците удариха рафинерии като съоръжението на "Роснефт" в Туапсе, които се фокусират върху износа, също оказаха натиск върху потоците на износ на дизелово гориво в страната. Те може също така да са повишили безпокойството относно осигуряването на местните доставки.

С преизбирането на Путин и нов служител начело на руското енергийно министерство, политиката за фокусиране върху вътрешния пазар остава непроменена.

„Първият ключов приоритет, както посочи президентът, е развитието на вътрешния пазар и неговите доставки“, каза Новак пред руски депутати в неделя, според ТАСС.

Руските рафинерии са доставяли средно 1,15 милиона барела на ден дизел на вътрешния пазар през по-голямата част от април, което е с над 8% повече от преди година, показват изчисления на Bloomberg.