МАЕ: Атаките срещу руски рафинерии могат да нарушат пазара на дизелово гориво

Руските рафинерии са активирали резервни или недостатъчно използвани съоръжения за преработка на суров петрол, за да смекчат въздействието на атаките

13:51 | 12 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поредицата от атаки с украински дронове срещу петролни рафинерии на Русия рискува да нарушат работата на световните пазари на петролни продукти, каза Международната агенция по енергетика.

Украинските дронове засилиха атаките срещу петролната индустрия на Русия тази година в опит да спрат доставките на гориво за военните и да ограничат приходите на Кремъл. Около 500 000 до 600 000 барела на ден от капацитета за преработка на суров петрол в страната може да бъде нарушена това тримесечие на брутна база, преди компенсациите, според месечния доклад на МАЕ.

Временното затваряне на повредени рафинерии или части от тях за период от четири до осем седмици „може да означава значителна загуба“ на руския износ на петролни продукти, каза базираната в Париж агенция в петък. Международните пазари „разчитат на руския износ на дизелово гориво, нафта и реактивно гориво, докато рафиниращите системи в Азия поглъщат значителни количества от остатъчните материали на дестилация и крекинг в страната".

МАЕ повтори по-ранно изявление на американския министър на отбраната Лойд Остин, който предупреди, че украинските атаки „могат да имат вторичен ефект“ върху световния енергиен пазар.

Досега действителният спад в рафинериите беше много по-нисък. Официалните седмични данни за производството на рафинерии в Русия до края на март са в съответствие с количествата суров петрол от 5 милиона до 5,2 милиона барела на ден, а не 4,6 милиона барела на ден, които би показала оценка отдолу нагоре на прекъсванията на рафинериите, според МАЕ.

Някои от националните съоръжения сравнително бързо са ремонтирали повреденото оборудване. Само рафинерията на "Роснефт" в Туапсе близо до Черно море - атакувана в края на януари - остава офлайн, но не е ясно дали това се дължи на удара с дрона или на първоначалната планирана поддръжка. Вероятно ще възобнови дейността си в средата на май, каза МАЕ, позовавайки се на доклади.

Руските рафинерии също са активирали резервни или недостатъчно използвани съоръжения за преработка на суров петрол, за да смекчат въздействието на атаките с дронове преди повишаването на сезонното търсене. „Изглежда разумно руската рафинираща система да е достатъчно голяма, за да могат някои прекъсвания да бъдат компенсирани чрез отлагане на планираната поддръжка или увеличени количества на друго място в системата“, каза МАЕ.

През първите три дни на април руските рафинерии са произвеждали средно по 5,25 милиона барела на ден, съобщи Bloomberg миналата седмица. Докато се възстановяват от средата на март, ежедневните рафинерии остават значително под 5,78 милиона барела суров петрол, преработени в първите дни на април преди година, според изчисления на Bloomberg, базирани на исторически данни.

Ограничения в добива

Производството на суров петрол в Русия е средно 9,42 милиона барела на ден през март, или с около 30 000 барела по-малко от целта на страната, според МАЕ. През 2023 г. нацията обеща да намали дневното производство с 500 000 барела до 9,45 милиона барела до края на 2024 г. Тя също така обеща да ограничи износа на суров петрол и петролни продукти с 500 000 барела на ден през първото тримесечие.

От този месец Русия ще отмени някои от тези намаления на износа, като същевременно ще задълбочи съкращенията на производството като част от споразумение с някои нации в Организацията на страните износителки на петрол.

През април Русия ще ограничи производството на суров петрол с допълнителни 350 000 барела на ден, но ще задържи само 121 000 барела на ден от износа. През май разделянето ще бъде 400 000 барела на ден производство и 71 000 барела за износ. През юни ограниченията ще идват само от производство.

МАЕ изчислява, че производството на суров петрол в Русия ще бъде средно около 9,1 милиона барела на ден през второто тримесечие, което е спад от 300 000 барела на ден спрямо предходните три месеца.