САЩ поискаха Украйна да не цели руски рафинерии

Стефани Бейкър, Bloomberg

15:34 | 22 март 2024
Обновен: 16:49 | 22 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

ЕС иска да използва печалбите от замразените активи на руската централна банка, които в момента са в Euroclear в Белгия. Искат да ги използват за Украйна. За европейския фонд за военна помощ.

Логиката е, че не се прави конфискация. Това бе лесно за преодоляване юридически.

Euroclear няма правното задължение да плаща някакви лихви върху активите на руската централна банка. Това в момента се използва.

Митата също предизвикват разногласия, нали? Някои казват, че работят, други – не. Ще има ли значение, ако се наложи мито върху руското зърно?

Мисля, че това предизвиква раздразнение в Европа. Те отчитат приток на украинско зърно, особено в страни като Полша, които създадоха политически проблем от това.

Така че въпросът, който си задават е: защо продължаваме да внасяме руско зърно, щом сме наводнени с украинско? Защо не спрем или да ограничим с мита вноса на руско зърно в ЕС?

Чуваме, че САЩ искат Киев и Украйна да спрат атаките с дронове върху някои петролни съоръжения в Русия. От друга страна обаче тези нападения са ефективни, защото вредят на руската икономика. Как трябва да го разбираме?

Преди изборите във Вашингтон темата с цената на бензина е много чувствителна. Виждаме, че в последните няколко месеца цената на петрола се повиши.

Мисля, че украинците са ядосани, че приходите на Кремъл от петрол все още са доста високи и Западът не успя да направи достатъчно, затова взеха нещата в свои ръце.  Деликатен е балансът докъде може да стигнат и колко щети може да нанесат.

Досега успяха да запалят 9 рафинерии в Русия. Проблемът е, че щом ги повредят, поради санкциите трудно се ремонтират. Трудно се заменят части. Това забавя възможността за рафиниране на продукти и се отразява на цената на петрола. Мнозина мислят, че Русия ще изнася повече суров петрол в резултат на това.