Санкциониран танкер с руски петрол отново се насочва към Индия

През март всички индийски рафинерии заявиха, че ще спрат да получават петрол, превозван с танкери на "Совкомфлот", поради санкциите на САЩ

13:03 | 27 април 2024
Автор: Ракеш Шарма и Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кораб, собственост на санкционирания руски танкерен гигант "Совкомфлот", се насочва към Индия, сигнал, че потоците руски петрол, превозван от руската държавна компания към ключовия азиатски пазар, може да се възобновят след пауза.

Натоварен със суров петрол Urals, танкерът "Владимир Тихонов" е на път за Paradip, където най-големият държавен преработвател в страната, Indian Oil Corp., има рафинерия, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Очаква се корабът да пристигне на 29 април и ако се разтовари, това ще бъде първият кораб на "Совкомфлот" в Индия от началото на този месец.

Indian Oil не отговори веднага на имейл с искане за коментар.

Индия се превърна в жизненоважен пазар за руския суров петрол след нахлуването на Москва в Украйна, но миналия месец всички национални рафинерии заявиха, че ще спрат да получават петрол, превозван с танкери на "Совкомфлот", поради санкциите на САЩ. Ако "Владимир Тихонов" пристигне и разтовари без проблеми, това ще означава промяна в позицията на индийските рафинерии. Това също би представлявало победа за президента Владимир Путин, докато се опитва да финансира войната срещу Киев.

По-рано този месец представители на САЩ на посещение в Индия казаха, че никога не са очаквали страната да спре да внася руски петрол, тъй като е в интерес на Вашингтон да поддържа енергийния поток, за да предотврати шокове в доставките. Коментарите последваха голямото затягане на санкциите през февруари, включително ограниченията срещу "Совкомфлот".

Най-малко две индийски рафинерии провеждат вътрешни дискусии относно това дали да приемат петрол, доставен от "Совкомфлот" след посещението на американски служители, според ръководители на компаниите, които пожелаха анонимност. Успешното разтоварване на товара на "Владимир Тихонов" вероятно ще създаде прецедент за други, казаха те.

Индийският внос на петрол от Русия – който се превозва предимно с танкери, различни от тези от флота на "Совкомфлот", включително кораби от тъмния флот – се движи на около 1,72 милиона барела на ден през април, най-високото ниво от юли, показват данните от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg.