Съдът на ЕС отмени санкциите срещу двама руски олигарси

Решението от сряда е ключова победа за Михаил Фридман и Пьотр Авен, но технически те все още са обхванати от санкции след включването им в актуализиран списък на ЕС миналия март

15:15 | 10 април 2024
Автор: Самюъл Столтън и Хюго Милър
Михаил Фридман. Снимка: Bloomberg
Михаил Фридман. Снимка: Bloomberg

Руският магнат Михаил Фридман и неговият бизнес партньор Пьотр Авен спечелиха изненадващи победи в борбата си срещу санкциите на Европейския съюз заради предполагаемата им подкрепа за президента Владимир Путин и неговата война срещу Украйна.

Нито една от причините, посочени от ЕС, за да оправдае санкциите за предполагаеми връзки с Путин, не е „достатъчно обоснована“, постанови Общият съд на блока в Люксембург в сряда. Съдът нареди на ЕС да анулира ограничителните мерки, наложени от февруари 2022 г. до март миналата година.

ЕС не успя да докаже, че двамата мъже „са подкрепяли действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или че са предоставили материална или финансова подкрепа на руските ръководители, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна“, каза съдът.

Въпреки че решението от сряда е ключова победа за двамата руснаци, технически те все още са обхванати от санкции след включването им в актуализиран списък на ЕС миналия март. Техните жалби срещу тази стъпка все още се разглеждат в същия съд на ЕС.

Пьотр Авен. Снимка: Bloomberg

„Съдът правилно установи, че всички обвинения срещу Михаил Фридман и Пьотр Авен са напълно неоснователни“ и санкционирането им „е контрапродуктивна грешка“, казаха адвокатите на двамата по имейл. „Надяваме се, че днешният силен сигнал ще бъде чут в ЕС и извън него."

Фридман каза пред Bloomberg, че е „доволен от решението на съда“.

Фридман и Авен са сред най-известните бизнесмени в Русия, след като направиха милиарди в банкиране, петрол и търговия на дребно. Те са сред първите постсъветски милиардери, които се задържаха, след като Путин пое властта през 2000 г. Заедно с партньори те прибраха 14 милиарда долара от продажбата на петролната компания TNK-BP на контролираната от държавата "Роснефт" през 2013 г.

Те се преместиха в Обединеното кралство, след като създадоха фирма за частни капиталови инвестиции, инвестираща в бизнеси по целия свят. В момента Авен живее в Латвия, тъй като има местен паспорт, докато Фридман напусна Обединеното кралство миналата година за Израел и Москва. В изслушване миналата година адвокатите на Фридман твърдяха, че животът му е бил „унищожен“, след като е бил поставен под санкции на ЕС.

Победата на Фридман и Авен беше неочаквана, след като жалбата на техния колега Герман Хан беше отхвърлена от Общия съд през ноември. Фридман, Авен, Хан и бившият собственик на "Челси" Роман Абрамович са сред многото руски милиардери, които се стекоха пред висшите съдилища на ЕС, за да се измъкнат от санкциите на ЕС, които им наложиха замразяване на активи и забрана за пътуване.

Въпреки че обжалванията в съда на ЕС за включване в санкции могат да успеят, те често са само временни победи. ЕС често добавя хора обратно в списъка със санкции след поражение в съда въз основа на нови или по-широки основания.