Огнени бури бушуват от Тексас до Австралия, като сезонът на пожарите се удължава

Рекорден брой „зомби пожари“ продължават да горят в земята и под снега в Канада

20:00 | 5 март 2024
Автор: Брайън К. Съливан, Джесика Никс, Дейвид Стрингър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След година на смъртоносни горски пожари по целия свят, светът отново гори от Тексас до Австралия – а в някои региони пламъците пламват и по-рано от преди.

Канадската провинция Алберта съобщи миналия месец, че сезонът на горските пожари вече е започнал, доста преди типичното начало през март. От другата страна на планетата, Южна Австралия въведе забрани за огън на открито в средата на октомври, седмици по-рано от обикновено.

Въпреки че пожарите в края на зимата не са нещо необичайно в северен Тексас, настоящият пожар е най-лошият в историята на щата. В останалата част на Тексас, където зимните пожари са рядкост, летният сезон на горските пожари започва по-рано и става по-дълъг.

Зад многото виновници за горските и прерийни пожари – от управлението на земята до паднали електропроводи – стои сянката на изменението на климата. Глобалното затопляне допринася за горещи и сухи условия в периоди от годината, които в миналото са били по-дъждовни. Това усложнява усилията на правителството за предотвратяване на пожарите и засилва натиска върху електроснабдителните компании да укрепят системите си.

„Климатът е свързан с пожара по много начини – най-очевидно чрез екстремни метеорологични условия – но климатът също влияе върху запалванията, горивото, влагата и растежа на растителността“, каза Хамиш Кларк, старши научен сътрудник в изследователската група Flare Wildfire на университета в Мелбърн . „В много случаи изменението на климата ще направи нещата много, много по-лоши.“

Пожарът, изгарящ домове и ферми в Teксас, започна след суша, продължила няколко седмици, което позволи на тревата да изсъхне. На 26 февруари силни ветрове връхлетяха района, докато температурите скочиха. Близкият град Амарило публикува рекордно висока температура от 28C за датата.

„Промените в климата със сигурност играят роля в количеството топлина и сухота“, каза Джон Нилсен-Гамън, щатски климатолог от Тексас и професор в Тексаския университет A&M.

В целия Тексас времето ще остане слънчево, сухо и ветровито през останалата част от седмицата, каза Франк Перейра, старши синоптик в Центъра за прогнозиране на времето на САЩ. Въпреки че не е достатъчно, за да задейства предупреждение за нови бедствия, сухите и ветровити условия могат да затруднят гасенето на пожара.

По-късно през седмицата има вероятност за дъждове, които могат да помогнат.

В северен Тексас и в останалата част от южните Големи равнини има два сезона на пожари: единият идва в края на зимата в началото на пролетта, а другият през летните месеци, каза Тод Линдли, научен и оперативен служител към Националната метеорологична служба в Норман, Оклахома.

„Виждаме увеличаване на сезона на летните пожари“, каза Линдли. „През последните няколко десетилетия летата са все по-горещи и това доведе до съответно увеличение на летните пожари, особено в Тексас и Оклахома.“

Тази година Ел Ниньо засилва въздействието на по-горещия климат. Феноменът, затоплящ екваториалния Тихи океан, обикновено води до по-дъждовни условия в Тексас и останалата част от южната част на САЩ. Но тази година, необичайно, някои бури преминаха на север през Колорадо, оставяйки горещ, сух въздух в югозапада и дадоха нова сила на ветровете, каза Райън Тручелут, президент на WeatherTiger LLC.

На север в Канада Ел Ниньо тревожи синоптиците от месеци, тъй като феноменът води до повече бури, пресичащи САЩ, вместо по-на север, отрязвайки големи участъци от Западна Канада от снега. Най-малко 72% от страната е била в суша тази зима, според North American Drought Monitor.

Преди година сезонът на горските пожари в Канада започна рано и се превърна в най-лошия досега, покривайки САЩ с дим, който оцвети небето над Ню Йорк в апокалиптично оранжево.

Някои от тези пламъци никога не са угасвали. Към януари рекорден брой „зомби пожари“ продължават да горят в земята и под снега, с около 100 пожара в Британска Колумбия, според премиера Дейвид Еби.

„Ние буквално имаме армия от пожарникари в Британска Колумбия“, каза Иби пред репортери на 23 февруари, цитирайки 1000 кандидати за службата за горски пожари, споразумения за наемане на самолети и хеликоптери и дискусии с военните. „Просто сме дълбоко притеснени от ситуацията, пред която сме изправени.“

Брет Л’Есперанс е главен изпълнителен директор на Dauntless Air, частен флот от едномоторни въздушни цистерни, които летят през Северна Америка, изхвърляйки вода в горските пожари. Неговите екипи отидоха в Канада миналата година, но също така се бориха с пожари в Луизиана и Северна Каролина, места, които преди не са се нуждаели от въздушни цистерни.

На целия континент „сезонът на пожарите започва много по-рано от преди и завършва по-късно“, каза той.

На хиляди километри в Австралия Ел Ниньо има тенденция да изсушава големи участъци земя, което води до повече пожари. Три години на по-влажни условия ускориха растежа на растителността, преди рекорден сух период през 2023 г. да повиши запалимостта на това гориво - повишавайки рисковете през сезона на горските пожари, който обикновено достига пика си в южните райони между декември и февруари.

Властите в части от щата Виктория миналия месец предупредиха за най-лошите условия след пожарите от „Черното лято“ от 2019 до 2020 г., които убиха 33 души. Хиляди жители бяха евакуирани миналата седмица близо до регионалния град Баларат, тъй като пожарите се разпространиха върху най-малко 22 000 хектара (54 363 акра) земя и унищожиха домове.

Очаква се заплахата от пожар да продължи през есенния сезон в южното полукълбо, с повишени рискове в части от централна и западна Австралия, според AFAC, националния съвет за противопожарни и спешни служби.

„Очевидно има толкова много различни действия, които можем да предприемем, за да се подготвим и да намалим риска от горски пожар. Но има едно безспорно действие: нека не влагаме повече топлина в системата“, каза Кларк от университета в Мелбърн. „Трябва да предприемем решителни действия срещу изменението на климата.“