Годината беше белязана от климатични бедствия, но поставяме и рекорди в декарбонизацията

Годината до ноември е била с 1,46C по-топла от средната стойност за прединдустриалната епоха (1850-1900 г.). Всеки месец от юни насам е бил най-горещият в историята.

17:13 | 2 януари 2024
Автор: Лара Уилямс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година беше рекордьор. Може би си спомняте някои отделни събития и образи: димът от канадските пожари превръща Ню Йорк в мъглива оранжева антиутопия; пламналите хавайски палми; хора, отчаяно търсещи вода и сянка в Рим и Рио. И това са само част от „горещите“ събития. Не споменах за бурите и наводненията, които връхлетяха части от света през последните 12 месеца.

Екстремните метеорологични условия са само част от картината. Сега живеем в свят, който може да изглежда почти противоречив - действията в областта на климата се ускоряват, но емисиите ни все още не са достигнали своя връх. Междувременно Земята продължава да става все по-гореща. С навлизането в 2024 г. вероятно ще станем свидетели на все по- засилено съпоставяне на тези тенденции.

През годината имаше не само горещи точки, но и трайно повишаване на средните глобални температури. Годината до ноември е била с 1,46C (2,6F) по-топла от средната стойност за прединдустриалната епоха (1850-1900 г.). Всеки месец от юни насам е бил най-горещият в историята, като разликите са били по-големи от всякога: септември беше почти с 1С над средната стойност за периода 1991-2020 г. и надмина предишния рекорд с 0,5С. Два дни бяха с 2C над средната стойност отпреди индустриализацията.

2023 г. е най-горещата година в историята, много месеци надхвърлят значително предишните рекорди

Следващите три класации ще посветя на Стив Харуел, бившия вокалист на американската рок група Smash Mouth, който за съжаление почина на 56-годишна възраст през септември. Големият хит на групата All Star, неразделна част от саундтрака на детството на моето поколение, споменава накратко климатичната криза по начин, който е страшно точен за 2023 г.

"Ледът, по който се пързаляме, става доста тънък..."

През по-голямата част от 2023 г. площта на морския лед в Антарктика е била доста под нормалните нива

"Водата става топла, така че може и да поплувате..."

Дневните глобални температури на морската повърхност са много по-високи от историческия диапазон през по-голямата част от 2023 г.

"Светът ми гори..."

Общата площ, изгоряла от горски пожари в Европа, е много по-голяма от средната

"А как е при вас?"

Горските пожари в Канада отделят рекордни нива на замърсяване. Емисиите на въглероден диоксид от пожарите през тази година са се увеличили повече от три пъти в сравнение с предишния пик

Ще променя само последния ред от този стих: „Така не ми харесва, но предполагам, че никога няма да ми омръзне.“

Явлението Ел Ниньо - естествен метеорологичен фактор, който повишава глобалните температури - оказва влияние върху данните, но хората носят лъвския пай от отговорността. Както учените от инициативата World Weather Attribution установиха при своя анализ на екстремните метеорологични явления, влиянието на предизвиканото от човека изменение на климата върху вероятността и интензивността на разрушителните явления често е силно.

Очаква се Ел Ниньо да продължи поне до април 2024 г., което ще запази горещините по целия свят. Всъщност, според Met Office, националната метеорологична служба на Обединеното кралство, новата година се очаква да бъде първата с вероятност да надхвърли целта от 1,5C, определена в Парижкото споразумение от 2015 г. Важно е да се отбележи, че това нарушение вероятно ще бъде временно, но все пак ще бъде знакова година и признак за несигурното ни положение.

И все пак, въпреки щетите, които причиняваме, нашите емисии, свързани с изкопаемите горива, продължават да се увеличават.

Въпреки че през последното десетилетие ръстът на емисиите се забави значително, през 2023 г. общите емисии на CO2 ще достигнат рекордно високи стойности

Дискусиите за климата често носят нотки на обреченост и отчаяние - които съм изпитвала често. Но аз ще навляза в новата година с оптимизъм: Може би се приближаваме към повратна точка. В края на краищата, най-странното от всичко е, че макар да продължаваме да нагряваме планетата с емисиите си, ние също така поставяме рекорди по отношение на промените, които ще ни помогнат да декарбонизираме икономиките си.

Помислете как се ускориха продажбите на електрически превозни средства...

Продажбите на автомобили, задвижвани с батерии, се ускоряват. Очертава се тази година да бъде рекордна

...и как инвестициите във възобновяеми енергийни източници през първата половина на 2023 г. рязко нараснаха - дори когато вятърната енергия пострада от инфлационни насрещни ветрове.

Глобалните инвестиции във възобновяема енергия скачат до 358 млрд. долара през първите шест месеца на 2023 г., което е исторически максимум за шестмесечен период

Международната агенция по енергетика очаква свързаните с енергетиката емисии на CO2 да достигнат своя връх до 2025 г., докато изследователи от неправителствената организация Climate Analytics предполагат, че от 2023 г. те може би вече са започнали да намаляват. Анализът на Carbon Brief, британско издание, посветено на енергетиката и климата, показва, че емисиите в Китай може да намалеят през 2024 г. благодарение на бума на възобновяемите енергийни източници в страната. Като се има предвид, че Китай е отговорен за около една трета от годишните световни емисии на изкопаеми горива, това е значителен успех. Все пак е важно да помним, че съдбата ни ще зависи от това колко бързо и колко далеч ще намалеят емисиите и дали други страни ще могат да постигнат същото.

Ще продължаваме да живеем в този белязан от климатични промени свят, докато емисиите ни не достигнат нетна нула - когато се очаква затоплянето да спре. Този период, наричан "период на смекчаване на последиците", може да ни се стори безсмислен, но когато наградата е планета, на която можем да живеем, трябва да продължим да действаме.