Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Продължителността на пожарните сезони нараства, 95% са вследствие на човешка небрежност

Николай Петков, ''Климатека'' и експерт в ''За Земята'' в предаването "Made in Green", 04.09.2023 г.

21:33 | 4 септември 2023
Обновен: 05:49 | 5 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Условията за пожари стават по-подходящи, защото сами по себе си те не са метеорологично явление, но се влияят пряко от метеорологичните условия. През последните десетилетия летата са се затоплили значително. Горещите вълни са станали по-продължителни и по-интензивни. В световен мащаб средната температура се повишава, летните температури стават по-високи, пожарният сезон се удължава и условията за пожари са по-предразполагащи. Това каза Николай Петков, ''Климатека'' и експерт в ''За Земята'' в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

''Самите пожари не са причинени само от естествени явления. В съвремието 95% са причинени от човешка небрежност. Според статистики от официални данни в ЕС в повечето страни от континента през последните 20 години пожарите не са нараснали. Интересното е, че дори може да сме ги намалили в един по-дългосрочен план поради изсичането на горите.''

Според Петков трябва да се изготвят стратегии, свързани с адаптация и с оценка на риска с цел борба с огнената стихия. Гостът изтъква, че е необходимо да се отделят повече средства в превенцията от пожари и да се изградят системи за мониторинг на горите. По негови думи ще наблюдаваме известно нарастване на пожарите в световен мащаб вследствие на климатичните изменение. Именно поради тази причина трябва да се ограничи човешкото въздействие върху планетата, палежите и човешката небрежност и да се изградят системи за наблюдения с камери.

''Като цяло се счита, че през последните десетилетия в световен мащаб има нараснала продължителност на пожарния сезон и повече обхванати площи.''

Как са повлияли пожарите на качеството на въздуха? Какво влияние са оказали и на Световния океан? Ще намери ли изкуственият интелект употреба в борбата с огньовете? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.