Boeing иска да си върне компанията, отговорна за проблемите със 737 Мax

Boeing отдели Spirit AeroSystems през 2005 г. като част от стремежа си да се освободи от активи и в крайна сметка да стане по-печеливш

15:05 | 2 март 2024
Автор: Джули Джонсън и Райън Бийн
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing Co. е в дискусии за придобиване на Spirit AeroSystems Holdings Inc., ход, който ще възвърне контрола върху закъсалото бившо звено за аероструктури и фюзелажи и основен доставчик в центъра на множество проблеми с качеството, засягащи самолета 737 Max.

„Ние вярваме, че повторното интегриране на производствените операции на Boeing и Spirit AeroSystems ще засили допълнително безопасността на въздухоплаването, ще подобри качеството и ще обслужва интересите на нашите клиенти, служители и акционери“, каза Boeing в изявление в петък.

Обратното изкупуване на Spirit, който Boeing отдели през 2005 г., ще отбележи най-драматичната стъпка досега от американския производител на самолети за стабилизиране на веригата си за доставки след серия от вредни производствени грешки. Последният и най-сериозен пропуск се случи в началото на януари, когато модел 737 Max 9 загуби голям панел на фюзелажа по време на полет. Докато Spirit построи въпросната конструкция на самолета, Boeing заяви, че крайната отговорност за безопасността и правилните производствени протоколи се носят от производителя на самолети.

Spirit издаде отделно изявление, потвърждаващо разговорите, за които беше съобщено по-рано от Wall Street Journal и Bloomberg.

Акциите на Spirit поскъпнаха с 2,2% в постмаркетинговата търговия след скок от 15% в редовната сесия, давайки му пазарна стойност от около 3,8 милиарда долара. Boeing падна с 1,8% в петък и е надолу с около 23% тази година, най-лошото представяне на Dow Jones Industrial Average.

Spirit отделно проучва продажбата на бизнес в Северна Ирландия, който прави крила за Airbus SE, според хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност, тъй като преговорите са поверителни. Европейският производител на самолети е провел предварителни разговори с доставчика за закупуване на бизнеса, казаха хората.

Продаването на операциите му в САЩ на Boeing би било успех за закъсалия Spirit и би дало шанс на производителя на самолети да коригира проблемите, които измъчваха ключовия му доставчик, каза анализаторът на Vertical Research Partners Роб Сталард в клиентска бележка. Но сливането ще осигури допълнително разсейване, докато компаниите работят за укрепване на контрола на качеството и културата на безопасност под интензивен контрол от страна на регулаторите.

„Интегрирането на Spirit би добавило допълнителен натиск върху мениджърския екип на Boeing Commercial Aircraft, докато балансът на Boeing може да пострада от разходите“ за придобиване на компанията, каза Сталард.

След като Spirit се отдели от Boeing, компанията беше продадена на инвеститори с частен капитал, което приключи почти 80 години в семейството на американския самолетен гигант. Този ход беше част от стремежа на Boeing да се освободи от активи и в крайна сметка да стане по-печеливш.

Но отделянето остави подизпълнителя без защитното покритие на баланса на Boeing - особено когато компанията беше изправена пред голяма криза като пандемията. По време на най-ниската си точка през 2020 г. Spirit съкрати 6 800 служители и постави работниците на заплата на четиридневна работна седмица, за да запази пари.

Сега доставчикът се управлява от Пат Шанахан, бивш изпълнителен директор на Boeing, в знак, че двете компании работят по-тясно заедно. Миналата година Spirit преструктурира ключови договори с Boeing, който все още е най-големият му клиент, за да помогне за укрепване на слабите си финанси.

На въпрос дали Boeing са отишли твърде далеч с продажбата на активи през последните години, главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун каза пред CNBC през януари, че „да, вероятно е така".

Докато Boeing предостави парична инфузия и преструктурира договорните условия на Spirit, компанията беше изправена пред години на загуби по договор за изграждане на носовата част на самолетите 787 Dreamliner на американския производител на самолети. Spirit също води преговори за договор с Airbus, целящи да спрат загубите от програмите A220 и A350.

Фабрика за крила

Airbus също премести някои доставчици на конструкциите на своите самолети обратно в компанията. Boeing е най-големият клиент на Spirit, който представлява 64% от приходите на доставчика миналата година. Airbus е вторият по големина с 19%. Spirit произвежда части от цялата продуктова линия на европейския производител на самолети, включително крила за тяснокорпусния A220 в завода в Белфаст, закупен от Bombardier Inc. през 2020 г.

Boeing и Spirit се сблъскаха с истинска буря заради контрола на качеството, особено след инцидента на 5 януари. Spirit сглобява по-голямата част от фюзелажа на самолета 737 Max, преди да ги изпрати по железопътен транспорт до фабриката на Boeing в Рентън, Вашингтон, за окончателно сглобяване на самолета.

Американски следователи казаха, че на така наречената тапа на вратата на самолета, участвал в инцидента, очевидно липсват четири ключови задържащи болта, предназначени да я задържат на място, когато бъде предаден на клиента.

Инцидентът бе последният от поредица от пропуски в качеството, включващи бившия отдел за аероструктури на Boeing. Проблеми с пробиването на задна напорна преграда, доставена от Spirit, забави доставките на 737 Max миналата година, най-важният генератор на паричен поток на производителя на самолети. Отделен проблем с фитингите на задните перки също повлия на продукцията по-рано през 2023 г.