Airbus работи върху самолети от следващо поколение, докато Boeing е в криза

Компанията планира да достави 800 самолета тази година

16:01 | 15 февруари 2024
Автор: Сидхарт Филип
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Airbus SE заяви, че иска да замени своята линия A320 до средата на 2030 г., като се захване с изцяло нова програма, която се стреми да възпроизведе успеха на модела, който постави европейския производител на картата преди три десетилетия и в крайна сметка засенчи 737 на Boeing Co.

Производителят на самолети се занимава с два различни проекта: един за по-малък самолет, способен да лети около 1000 мили (1600 километра) и захранван с водород, и наследник на A320 с малък до среден обсег, който ще използва така нареченото устойчиво авиационно гориво, каза главният изпълнителен директор Гийом Фори на годишната конференция за приходите на Airbus в Тулуза.

„В тестовата фаза сме“, каза Фори. „Тестваме крила с по-голям размах, с определени характеристики по отношение на адаптивността във въздуха. Тестваме задвижващите системи.“

Пазарът на самолети с една пътека е най-важният сегмент на търговската авиация, представляващ по-голямата част от самолетите и допринасящ най-много за печалбата за Airbus и Boeing. Двата производителя бяха заключени в дуопол от десетилетия, но балансът се наклони в полза на Airbus през последните години, ускорен най-скоро от проблемите на Boeing с неговия модел 737 Max, който се конкурира с типа A320.

Със самолета, задвижван с водород, Airbus планира да започне от по-малкия край - превозвайки общо 100 пътници - след това да го увеличи в зависимост от "успеха във времето", каза Фори. Следващият важен етап е изборът на задвижващата система, като финалните детайли като размер и целеви пазар са фиксирани около 2025 или 2026 г., с официално пускане през 2027-28 г., каза той.

Наследникът на серията A320 ще бъде нова платформа и ще влезе в експлоатация през втората половина на следващото десетилетие, каза той. Капацитетът на местата за тези модели варира от около 140 до 240 души, в зависимост от подтипа и конфигурацията.

Засега и двете компании са се спрели на усъвършенствани производни на своите самолети с една пътека, които в случая на Boeing датират от 60-те години на миналия век. Съвсем наскоро производителите на самолети монтираха нови двигатели на своите теснокорпусни модели, въпреки че сега откриват, че възможностите на корпусите са изчерпани, призовавайки за изцяло нов дизайнерски подход.

Най-новият изцяло нов самолет на Airbus е широкофюзелажният A350, който е базиран на материали от въглеродни влакна. Това е подобно на Boeing и неговия 787 Dreamliner, който влезе в експлоатация в края на 2011 г.

Дизайнът на новия самолет Airbus ще зависи от избора на двигател, каза Фори. Airbus обмисля архитектурата за наследника на A320, включително двигателя с отворен ротор RISE на CFM International.

Boeing, който приоритизира изплащането на дълга, след като реши проблемите във фабриката си, си партнира с НАСА, американски авиокомпании и други миналата година по проект, който може да стане потенциален наследник на 737 Max.