Какво научихме за композитните материали на Airbus от катастрофата в Япония

Поведението на материалите ще даде важна информация на инженерите, която може да подобри безопасността при следващи поколения самолети

20:15 | 5 януари 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пътническият самолет на Japan Airlines Co., който изгоря на пистата на летище Ханеда в Токио на 2 януари, е първият граждански самолет с външна конструкция, изработена предимно от въглеродни композити, който компания губи заради пожар. Това дава възможност на следователите и конструкторите на самолети да съберат важна информация за реакцията на материала на натоварване и силна топлина. Въпреки че самолетът Airbus SE A350 бързо избухна в пламъци след сблъсък с по-малък самолет на японската брегова охрана, всички 367 пътници и 12 членове на екипажа се измъкнаха благополучно от самолета. През следващите шест часа широкофюзелажният самолет е горял, докато се превърнал в купчина овъглени отломки, като само крилата му останали донякъде непокътнати.

1. По какво A350 се различава от традиционните самолети?
Както Airbus, така и неговият основен конкурент Boeing Co. са разработили самолети, използващи въглероден композитен материал, който тежи значително по-малко от традиционния алуминий. Това спестява гориво и намалява емисиите на въглероден диоксид. Първият самолет от въглероден композит на Airbus е именно A350, докато при американският му конкурент е 787 Dreamliner. Тези самолети са построени с помощта на полимери подсилени с въглеродни влакна. Те представляват микроскопични въглеродни влакна, съединени с пластмасова смола. Airbus твърди, че този композитен материал предлага по-добро съотношение между здравина и тегло в сравнение с металите, по-малко чувствителен е към умора и корозия и се нуждае от по-малко поддръжка. Заедно с леки метали като титан тези композитни материали помагат на самолета да изразходва 25% по-малко гориво в сравнение с предишните поколения самолети.

2. Как е реагирал A350 на сблъсъка?
След като се сблъска с по-малкия турбовитлов самолет De Havilland Canada на бреговата охрана на писта 34R, A350 се заби в земята със счупен преден колесник и голяма вдлъбнатина на носа. Иначе самолетът изглеждаше като цяло непокътнат. Тъй като обаче е бил покрит с керосин от заредения самолет, в който се е ударил, е било почти неизбежно самолетът да изгори. В рамките на няколко минути след кацането всички напускат самолета, използвайки само три от осемте аварийни изхода. Скоро след това огънят обхванал цялата дължина на фюзелажа, който изгорял напълно през следващите няколко часа. Далеч по-малкият самолет на бреговата охрана, който очевидно не е трябвало да се намира на пистата, е разбит до неузнаваемост, а петима от шестимата души на борда загиват.

3. Какви са предимствата и недостатъците на въглеродните композитни материали при инциденти със самолети?
Когато са изложени на огън, въглеродните композитни материали могат да се овъглят поради химическата си структура, което предотвратява разпространението на пламъците, според Емил Грийнхалг, професор в Имперския колеж в Лондон, който специализира в областта на композитните материали. Поради устойчивите качества на въглеродните композити те се считат за по-безопасни от метала, казва Грийнхал. Но при тях може да възникнат трудности, при евентуална повреда, защото тя е трудна за поправяне. Грийнхалг казва, че отломки от пистата, удари в птици и дори изпуснати инструменти могат да повредят композитната структура. Изследванията в областта на въглеродните композити сега са насочени към това как да се справят с различни форми на повреда на материала, каза той.

4. Какво ще проверяват разследващите след инцидента?
През следващите месеци експертите ще изследват как е реагирала конструкцията на А350 при първоначалния удар и последвалите щети от пожара. "Работата на инженерите е такава, че се учим от неуспехите, въпреки че този случай беше успешен, защото всички се измъкнаха", каза Грийнхалг. Пожарите в самолетите винаги са повод за безпокойство в авиационната индустрия и производителите реагират, като правят модели и разработват мерки за намаляване на последиците, добави той. През 2013 г. самолет Boeing 787 Dreamliner, експлоатиран от Ethiopian Airlines Group, получи повреда от пожар в горната част на задната част на фюзелажа, като изгоря покривът на самолета и се оголи основната конструкция. Самолетът беше ремонтиран и върнат в експлоатация.