В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

По-екологичното гориво е ключът към намаляване на емисиите от авиацията

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 06.07.2023 година

14:46 | 6 юли 2023
Обновен: 14:54 | 6 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията в световен мащаб са за увеличение на самолетните пътувания. В наскоро публикуваните си прогнози за търговския пазар през 2023 г. Boeing Co. прогнозира, че до 2042 г. световният флот, който сега наброява малко над 24 500 самолета - ще се удвои. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Повече самолети, повече пътници и продължаващото преобладаване на по-големи самолети водят до голям ефект върху климата, а устойчивото авиационно гориво ще бъде от решаващо значение за декарбонизацията на индустрията.

Глобалният флот на бъдещето ще бъде с още по-голям дял на теснофюзелажните самолети, отколкото е сега. Очаква се също така броят на широкофюзелажните самолети да се увеличи значително, а флотът от товарни самолети да нарасне.


Емисии по пътнически въздушен транспорт по видове полети

Всичко това има отражение върху климата, като се започне от очевидния факт, че удвояването на самолетите в света и значителното увеличаване на броя на пътниците ще увеличи потреблението на гориво. Данните на Международната агенция по енергетика показват, че през последните две десетилетия енергийната интензивност на гражданската авиацията е намаляла с почти 50% при вътрешните пътувания и с около 40 % при международните пътувания. Въпреки това обемът на въздушния трафик е нараснал толкова много през същия период, че е довел до удвояване на преките емисии от авиацията.

Важно е да се отбележи, че разпределението на тези емисии е силно наклонено към най-дългите полети. Принудителните, регионалните и кратките (до 2 часа) полети със самолети с между 9 и 150 места са отговорни за около 27% от общите емисии от авиацията. Останалите 73% се падат на полетите на средни и дълги разстояния.

Подходите за намаляване на авиационните емисии включват електрификация и водородни горивни клетки и изгаряне. Електрическите въздушни таксита могат да задвижват част от пазара на крайградските полети до 2025 г., а водородът може да захранва полетите на къси разстояния до средата на века.

Повече за държавното посещение на Джанет Йелън в Китай и новите данни за военната помощ за Украйна може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да гледате тук.