Летенето стана по-безопаснo почти навсякъде, с изключение на Русия

Инцидентите, свързани с безопасността на въздушния транспорт в Русия, се удвоиха през 2023 г.

09:57 | 21 февруари 2024
Автор: Антъни Палацо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Миналата година самолетният транспорт допълнително подобри рекорда си за безопасност, разширявайки дългосрочна тенденция, която изглежда ще продължи въпреки пропуските в качеството на Boeing Co. и неуспехите в поддръжката в Русия, където санкциите изложиха на риск десетилетия напредък.

Имаше 124 смъртни случая в световен мащаб на борда на пътнически самолети през 2023 г., най-малкото за всяка друга година освен 2017 г., въз основа на данни, събрани от Jacdec, германска консултантска фирма, която проследява безопасността на въздухоплаването. Загубите на корпуса, когато самолетите са повредени до такава степен, че ремонт е невъзможен, възлизат на общо 45, което е 12% подобрение спрямо 2022 г.

Едно изключение беше Русия, където санкциите на САЩ и Европейския съюз затрудниха авиокомпаниите да придобият части, необходими за поддръжка на самолети. Броят на инцидентите с въздушната безопасност там се е удвоил до 81 през 2023 г. спрямо 2022 г., според Jacdec.

В един случай Airbus A320, управляван от Ural Airlines, беше оставен заседнал в поле в Сибир, след като проблем с хидравликата наложи аварийно кацане - машината е в процес на разглабяне за резервни части. Отделен полет на Air India до Сан Франциско блокира пътници в Далечния изток на Русия за два дни, след като проблеми с двигателя го принудиха да се отклони.

И все пак дори в Русия, която претърпя санкции след нахлуването в Украйна в началото на 2022 г., смъртните случаи са доста под нормите от предишни години. Икономическите ограничения пречат на руските оператори да получат достъп до резервни части и технически актуализации за самолети, включително тези, произведени от Boeing и Airbus.

„Засега не виждаме никакво преобразуване в нарастване на фаталните инциденти в руската гражданска авиация“, каза основателят и главен изпълнителен директор на Jacdec Ян-Арвед Рихтер. „Технологичното ембарго не води до големи сривове за една нощ, а до бавно влошаване на оперативната надеждност.“

Едната смъртоносна руска катастрофа, регистрирана от Jacdec през 2023 г., вероятно е включвала експлозия на борда, убивайки лидера на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин в края на август заедно с девет други души, пътуващи в частния самолет.

Москва подаде жалба относно санкциите до Международната организация за гражданска авиация, агенция на ООН, заявявайки, че те застрашават безопасността на въздухоплаването. Междувременно руските авиационни служители се обърнаха към „приятелски“ източници за резервни части на места като Дубай.

Boeing, Ханеда

Извън Русия, въздушната безопасност остава спешен проблем след инцидентите в Япония и САЩ тази година.

Регулаторите засилиха надзора върху фабриките на Boeing в отговор на почти трагедия на полет 1282 на Alaska Air, който претърпя структурна авария след излитане от Портланд, Орегон. Някои клиенти на авиокомпания са започнали да филтрират модела 737 Max 9, участващ в злополуката от 5 януари, когато търсят полети.

В Япония профсъюзните служители са поискали повече персонал, който да помогне на ръководителите на въздушното движение след сблъсъка на пистата на 2 януари на токийското летище Ханеда.

С течение на времето по-високите производствени стандарти и поуките, извлечени от предишни злополуки, спомогнаха за намаляването на смъртните случаи при всеки даден инцидент.

Смъртоносната катастрофа в Токио е пример за напредък като по-широкото използване на огнеустойчиви материали в интериора на самолетите. Въпреки смъртните случаи на по-малкия самолет, всичките 379 души на борда на Airbus A350 с карбонов корпус оцеляха.

„Днешните самолети са създадени, тествани и сертифицирани, за да издържат на всички възможни сили, за да могат всички вътре да преживеят инцидент“, каза Рихтер. „Ханеда показа, че тази концепция работи, въпреки че самолетът бе обхванат от пламъци.“