Руска пекарна произвежда безпилотни дронове убийци в подкрепа на войната на Путин

През декември хлебопроизводителите от Тамбов бяха включени в черния списък на САЩ за сглобяване на малки безпилотни летателни апарати

11:02 | 6 януари 2024
Автор: Антоанет Василева
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Хлябът не е единственото нещо, което слиза от производствената линия на Тамбовския хлебозавод в Централна Русия - и западните органи за санкции обръщат внимание на това, пише Financial Times.

През декември хлебопроизводителите от Тамбов бяха включени в черния списък на САЩ за сглобяване на малки безпилотни летателни апарати, които руските войски използват при инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

Усилията им превръщат пекарната в плакат на стремежа на Кремъл да ангажира гражданската индустрия с производство за фронтовата линия, тъй като войната все повече доминира руската икономика.

В репортаж на държавната телевизия от хлебозавода на едро шефът на фабриката показва половин дузина безпилотни самолети „Бекас“ до редица прясно изпечени хлябове. „Те дори миришат на пресен хляб!“ - казва руският журналист Александър Рогаткин, който държи един от безпилотните летателни апарати (БЛА) и го помирисва.

Фабриката в Тамбов за първи път започва да сглобява дроновете през февруари 2023 г. с помощта на 3D принтер, който изработва карбонови рамки, както и държачи за антени и камери, според интервюта с мениджъри на пекарната в руски държавни медии.

Повечето от компонентите за „Бекас“ се купуват онлайн, което позволява на пекарите да поддържат разходите между 25 000 рубли (270 долара) и 50 000 рубли за дрон. По данни на хлебозавода в Тамбов сега се произвеждат около 250 дрона месечно, както и придружаващи ги камуфлажни раници.

Путин определи увеличаването на разходите за отбрана като пробив за руската индустрия, която помогна на страната да устои на западните санкции по време на войната.

Заводите в Москва, Санкт Петербург, Урал, Сибир и Далечния изток - десетки региони на нашата страна - работят с пълен капацитет на няколко смени“, каза Путин на събитие през ноември, посветено на Ростех, основния руски отбранителен конгломерат. „В днешните условия това дава абсолютно уникален импулс за развитие на високотехнологични сфери на производство не само в отбраната, но и в свързаните с нея граждански индустрии“, добави той.

Свързаното с войната промишлено производство е нараснало с 35% в сравнение с периода преди пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г., докато гражданското производство е останало без промяна, сочи изследване, публикувано от Института за нововъзникващи икономики на Банката на Финландия. В някои отрасли, като например производството на електрическо оборудване и автомобили, увеличаването на свързаното с войната производство компенсира спада в производството на потребителски стоки.

Повече от 500 компании от леката промишленост са се насочили към производството на оборудване за армията, съобщи руското министерство на търговията през февруари 2023 г., като добави, че очаква те да произвеждат четири пъти повече за армията през тази година, отколкото през 2022 г.

В Набережние Челни, град в Западна и Централна Русия, разположен на река Кама, работилница за хокейни стикове се е прехвърлила към производството на бронежилетки. Фирма за палатки в Челябинск, индустриален град в Урал, вече произвежда спални чували и палатки за бойното поле. Във Воронеж, южната част на Русия, в завод за селскостопанско оборудване се произвеждат всякакви продукти - от оборудване за разминиране и бинокли до защитни средства срещу дронове.

Безпилотните летателни апарати с поглед от първо лице (FPV) стават все по-важни и за двете страни във войната, което води до появата на повече от 100 доброволчески акции, насочени към безпилотни летателни апарати, в цяла Русия.

Някои от новоизлюпените производители на дронове твърдят, че са били помолени да се включат от руските власти - собствениците на пекарната в Тамбов са тясно свързани с местното правителство, а пекарят, който отговаря за начинанието, е подполковник от руската резервна армия.

Руското правителство сигнализира за намерението си да субсидира производството на дронове през следващите години. 3D принтерите, произведени в Китай, очевидно се продават в Русия на цена, равна на няколкостотин долара в рубли“, казва Алън Магард, анализатор на руската отбранителна промишленост в американския мозъчен тръст C4ADS. „Комбинацията от ниската цена на придобиване на 3D принтерите и осигуряването на държавни субсидии може да превърне преминаването към производство на дронове в неустоима перспектива за компаниите.“

Други обаче са любители ентусиасти на дронове, които очевидно са мотивирани от чувство за патриотичен дълг, споделят проекти и спецификации в групи в приложението за социални медии Telegram и събират средства за FPV дронове.

Това, на което ставате свидетели, е прозорец към широкомащабните доброволчески усилия на цялото общество в Русия“, казва Самюел Бендет, експерт по автономни оръжия в Центъра за военноморски анализи.

Малкият размер на дроновете „Бекас“ означава, че бойният им потенциал е ограничен, тъй като те могат да пренасят само 3,5-килограмов товар на разстояние до 5 км. Това ги прави по-подходящи за противопехотни операции от по-големите безпилотни самолети „Лансет“, които се използват за нападения срещу украинската броня и укрепления, или от произведените в Иран „Шахед“, използвани за удари по Киев.

Но лесното производство на „Бекас" в големи мащаби - фабриката твърди, че е произвела осем копия - значително увеличава арсенала на Русия от безпилотни самолети камикадзе, добавя Бендет. „Всичко това очевидно се натрупва.

Дори прости и евтини оръжия като безпилотните дронове „Бекас“ са толкова зависими от компоненти, произведени в чужбина, колкото и голяма част от високотехнологичното военно производство на Русия, казва Павел Лузин, старши сътрудник във фондация „Джеймстаун“ във Вашингтон. „Единственото руско нещо там е стикерът на Бекас“, добави той.

Простият дизайн и спецификациите на дроновете означават, че проследяването на веригата на доставките им е трудно: руските митнически регистри за хлебозавода в Тамбов и свързаната с него компания, която произвежда дроновете, са празни. Китайските 3D принтери са особено трудни за проследяване, тъй като компонентите им обикновено се доставят отделно, смята Магард.

Според търговските данни, събрани от C4ADS, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди почти две години от три китайски компании за 3D принтери, които са включени в руските FPV общности за дронове в Telegram, са изпратени 22 531 доставки на стоки за Русия, включително 659 доставки с ключовата дума 3D, добавя Магард.

Въпреки че санкциите на САЩ вероятно ще ограничат броя на чуждестранните контрагенти, които желаят да доставят компоненти на хлебозавода в Тамбов, ниската цена и малкият мащаб на операцията означават, че компанията е уверена, че ограниченията няма да имат ефект.

След решението Валерий Лященко, главният конструктор на хлебозавода, беше показан по държавната телевизия как пълни кутия с хлебни колелца и крекери, преди да я изпрати в Белия дом като „благодарност“ на президента на САЩ Джо Байдън.

Директорът на хлебозавода Юрий Чичерин заяви пред канала, че попадането в списъка със санкции на САЩ е голямо постижение: „Гордеем се, радваме се. Кога друг път някой ще говори за нашата фабрика на такова международно ниво?