Липсващи болтове: Некачествен ремонт е причинил аварията на Boeing на Alaska Air

Докладът на NTSB показва, че "Boeing има да свърши сериозна работа, за да възстанови културата си на безопасност и доверието на своите клиенти и на въздухоплавателната общественост

09:25 | 7 февруари 2024
Обновен: 09:25 | 7 февруари 2024
Автор: Алън Левин, Райън Бийн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Четири болта, които е трябвало да предотвратят отлепването на панел от самолета на Аляска Еърлайнс на височина 16 000 фута, очевидно са липсвали, съобщиха американски следователи във вторник, подклаждайки още повече проверки относно способността на производителя Boeing Co. да гарантира безопасността на своите самолети.

Снимки и други доказателства сочат, че болтовете са били демонтирани за извършване на ремонтни дейности във фабриката на Boeing в Рентън, Вашингтон, и не са били заменени, според предварителен доклад от 19 страници на Националния съвет по безопасност на транспорта (NTSB). 

Инцидентът се превърна в най-голямата криза за Boeing, откакто през 2019 г. целият му флот от самолети Max беше приземен в целия свят след две фатални катастрофи. Самолетите Max 9 със същата конфигурация като самолета от Alaska бяха приземени в продължение на седмици, докато не бъдат проверени, а регулаторите преглеждат производствените процеси на Boeing и увеличават натиска върху ръководството на компанията.


Снимка на NTSB показва, че на задната част на вратата на 737 Max 9, използван при полет 1282 на Alaska Airlines, липсват болтове още в завода на Boeing

В доклада не се правят заключения за причините за инцидента от 5 януари, но той е необичайно подробен отчет за първоначалното събиране на факти от Съвета по безопасност. На независимата агенция може да ѝ отнеме година или повече, за да достигне до официално заключение.

Констатациите сочат "срив в системата за управление на качеството в рамките на "Boeing", каза Роб Спингърн, анализатор от Melius Research. 

Boeing заяви, че ще прегледа доклада и ще продължи да сътрудничи на американските следователи.

"Каквито и окончателни заключения да бъдат направени, Boeing е отговорен за случилото се", заяви в официално изказване главният изпълнителен директор Дейв Калхун. "Изпълняваме всеобхватен план за укрепване на качеството и доверието на нашите заинтересовани страни."

Миналия месец Федералната авиационна администрация на САЩ блокира Boeing да увеличи производството на 737 Max, тъй като агенцията преразглежда практиките за качество. Във вторник ключовият доставчик Spirit AeroSystems Holdings Inc, който изгражда фюзелажите на 737, отказа да издаде насоки за цялата година поради несигурността относно темповете на производство на Boeing.

Акциите на Boeing се повишиха с 0,9% във вторник. От началото на годината акциите на Boeing са спаднали с 20%. Spirit Aero поскъпна с 5%, намалявайки спада си от 2024 г. до около 12%.

Докладът на NTSB показва, че ден след пристигането си в завода на Boeing в Рентън на 31 август, корпусът на самолета 737 Max 9 е бил маркиран с пет повредени нита откъм страната на пробката на вратата, където по-късно е настъпила повредата. За да подменят тези нитове, механиците е трябвало да свалят тапата на вратата и четирите фиксиращи болта, които я държат на място.

Според доклад на персонала на Spirit Aero от 19 септември нитовете са били заменени. След това снимка, получена от следователите на NTSB, показва, че на тапата на вратата липсват задържащи болтове на поне три места. Снимката е била споделена от служители на Boeing преди работата по интериора на самолета, се казва в доклада.

Освен това отворите, където би трябвало да са монтирани задържащите болтове, не показват "никакви доказателства за тежки контактни повреди", заяви NTSB. Това предполага, че болтовете не са били налице, когато панелът се е отворил на самолета на Alaska Air Group Inc. малко след излитането от Портланд миналия месец. Самолетът рязко губи налягане и е принуден да извърши аварийно кацане. Седем пътници и една стюардеса получиха леки наранявания.

Миналия месец Bloomberg съобщи, че Boeing е използвал две различни системи за водене на документация за проследяване на работата по самолетите 737 и това изглежда е довело до объркване в завода в Рентън, според запознати с инцидента. В доклада на NTSB се казва, че "разследването продължава, за да се определи какви производствени документи са били използвани за разрешаване на отварянето и затварянето" на панела, който се е повредил.

Мелиус Спингърн заяви, че докладът повдига въпроси за това защо очевидно не е била извършена повторна проверка на панела, за да се гарантира, че болтовете са били на мястото си, след като панелът е бил отстранен и отново монтиран.

"В този случай, изглежда, имаме няколко точки на неизправност, тъй като болтовете не са били монтирани отново, а след това тази грешка не е била хваната и поправена, преди самолетът да напусне завода", каза той. 

FAA извършва засилен надзор над Boeing и Spirit. Във вторник администраторът на ФАА Майкъл Уитакър заяви пред депутатите от Камарата на представителите на САЩ, че проверките на агенцията все още продължават, но досега не е установено нищо, което да изисква "незабавни действия". Първоначалните констатации може да бъдат публикувани този месец.

Проблемите с работата на Boeing по самолетите от семейството Max продължават да се появяват. На 4 февруари компанията разкри, че е научила за производствени дефекти с отвори за нитове в около 50 недоставени самолета 737. Проблемът е възникнал в Spirit, заяви говорител на тази компания.

Това е най-новият от поредицата проблеми, възникнали в бившето подразделение за аероконструкции на Boeing. Неуспех при пробиването на кърмовата преграда за налягане, доставена от Spirit Aero, забави доставките на 737 Max миналата година - най-важният генератор на парични потоци на самолетостроителя. Отделен проблем с фитингите на опашната перка засегна производството в началото на 2023 г. 

Докладът на NTSB показва, че "Boeing има да свърши сериозна работа, за да възстанови културата си на безопасност и доверието на своите клиенти и на въздухоплавателната общественост", заяви в свое изказване представителят Рик Ларсен от щата Вашингтон, най-високопоставеният демократ в Комисията по транспорт и инфраструктура.

Сенатор Мария Кантуел, демократ от щата Вашингтон, която председателства Комисията по търговия, заяви, че ще проведе изслушвания по въпросите, повдигнати от NTSB.

Boeing ще трябва да се бори и с възможността за прекъсване на трудовия процес по-късно тази година. Най-големият профсъюз на Boeing, Международната асоциация на машиностроителите и авиокосмическите работници, ще поиска 40% увеличение на заплатите за три или четири години, окуражен от възраждащото се американско работническо движение, недостига на квалифицирани авиокосмически работници и натиска върху Boeing да стабилизира работата в заводите си.