Културата на безопасност на Boeing е "неадекватна и объркваща", според регулатор

Констатациите на нов доклад подчертават как Boeing все още се бори с по-фундаментален проблем: да гарантира, че лошите новини от заводите му достигат до ръководителите в другия край на страната

10:02 | 28 февруари 2024
Обновен: 10:27 | 28 февруари 2024
Автор: Райън Бийн, Джули Джонсън, Алън Левин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските регулатори отправиха унищожителна критика към културата на безопасност на Boeing Co., оказвайки допълнителен натиск върху компанията, докато се бори с последствията от почти катастрофален инцидент в началото на годината.

Производителят на самолети беше обвинен за неефективни процедури и прекъсване на комуникацията между висшия мениджмънт и други членове на персонала, каза група от експерти, свикана от Федералната авиационна администрация (FAA), в доклад, публикуван в понеделник. Постоянните промени в сложни процедури и обучения доведоха до объркване, докато други недостатъци възпрепятстваха разбирането на средния служител за тяхната роля в начина, по който Boeing управлява безопасността, според доклада, който беше изготвен за законодателите на САЩ.

„Наистина се надявам, че това е сигнал за събуждане за компанията Boeing“, каза Рич Планкет, член на експертната група за преглед и директор по стратегическото развитие на синдиката, който представлява инженерите на Boeing.

Докладът излиза ден преди главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун да се срещне с ръководителя на FAA, според хора, запознати с въпроса, след инцидент от 5 януари, при който панел, покриващ неизползвана врата, излетя по време на полет на Alaska Airlines. Оттогава Калхун  поднесе множество публични извинения в опит да потуши критиките от страна на регулатори, законодатели и клиенти.

„Внимателно ще прегледаме оценката на групата и ще се поучим от техните констатации, докато продължаваме нашите всеобхватни усилия за подобряване на нашите програми за безопасност и качество“, се казва в изявление на Boeing.

Докладът от 50 страници подчертава работата, която все още трябва да бъде свършена в Boeing, въпреки усилията за преразглеждане на неговата култура и укрепване на практиките за безопасност след две фатални катастрофи на 737 Max през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души. Компанията създаде нова позиция на главен служител по аерокосмическа безопасност и възприе по-систематичен подход за справяне с потенциалните рискове, известен като система за управление на безопасността, наред с други действия.

И все пак констатациите подчертават как Boeing все още се бори с по-фундаментален проблем: да гарантира, че лошите новини от заводите му достигат до ръководителите в другия край на страната.

В изявление FAA каза, че незабавно ще започне преглед на доклада и ще „определи следващите стъпки по отношение на препоръките, ако е подходящо“.

Недоверие и отмъщение

Панелът установи, че управленският надзор на служителите, отговорни за разследващите задължения, може „потенциално да компрометира“ безопасността и да доведе до отмъщение. Проучванията показват, че много служители на Boeing не знаят как да маркират потенциални проблеми с безопасността или не се доверяват на програмата „Speak Up“, която компанията въведе след спирането на самолета 737 Max през 2019 г., предизвикано от две фатални катастрофи.

„Интервютата на служители разкриха недоверие към анонимността на програмата Speak Up, което поставя под въпрос ефективността на тази програма за докладване“, се казва в доклада. „В крайна сметка служителите предпочитат да докладват за проблеми с безопасността на своите мениджъри.“

В своята работа панелът поиска информация от Boeing, която демонстрира ангажимента му към безопасността. Получените материали „не предоставят обективни доказателства за основополагащ ангажимент за безопасност, който да отговаря на описанията на Boeing“.

Работата по доклада за културата на безопасност започна през март 2023 г. Докладът беше изискан от Конгреса в Закона за сертифициране, безопасност и отчетност на въздухоплавателни средства от 2020 г., който нареди на FAA да свика експерти, за да оценят практиката служители на компанията да действат като федерални инспектори.

Този процес беше поставен под микроскоп след спирането на 737 Max през 2019 г. след втората фатална катастрофа на модела. Някои от ключовите проекти, свързани с катастрофите, бяха одобрени от служители на Boeing, действащи от името на американските регулатори.

Подобни проблеми с културата на безопасност на Boeing са възниквали многократно през последните години. Въпроси бяха повдигнати след спирането на 737 Max през 2019 г. след две катастрофи и с производството на по-големия 787 Dreamliner.

Групата идентифицира 27 констатации и 53 свързани препоръки, базирани на повече от 250 интервюта и повече от 4000 страници документи на Boeing. Тя призова Boeing да преразгледа препоръките в рамките на шест месеца и да разработи план за справяне с тях, с конкретни дати за изпълнение, споделени с FAA.

„Какво се надявам да излезе от това? Че Boeing спира да атакува служителите си“, каза в интервю Планкет от Обществото на професионалните инженерни служители в аерокосмическата промишленост. „Това е вашият източник на съвършенство. Прегърнете ги, включително тези, представени от синдикатите. Спрете да се борите с тях в името на печалбата."

Инцидентът с Alaska Air

Януарският инцидент с 737 Max 9 беше поредният, който показва пропуски в качеството на Boeing и ключовия му доставчик Spirit AeroSystems Holdings Inc. през изминалата година. В отговор FAA назначи допълнителни инспектори във фабриките на Boeing, за да наблюдават новите самолети, докато се изграждат, и стартира одити в двете компании.

Четири болта, предназначени да държат така наречената тапа на вратата на място, очевидно не са били монтирани във фабриката, според предварителен доклад на Националния борд по безопасност на транспорта.

Администраторът на FAA Майк Уитакър каза, че агенцията може да разшири своя преглед, ако бъдат открити проблеми другаде. Той също така каза на американските законодатели, че персоналът на агенцията може да поддържа по-голямо присъствие в заводите на Boeing в дългосрочен план. Той каза, че констатациите на експертната група ще информират за всички допълнителни стъпки от страна на агенцията за засилване на надзора върху производителя на самолети.

Калхун трябва да се срещне във вторник с Уитакър във Вашингтон, според хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност. Ръководителят на FAA възнамерява да обсъди системата за контрол на качеството на Boeing, съответствието с производствените изисквания и разширяването на системите за управление на безопасността, каза агенцията, след като Уитакър посети Сиатъл по-рано този месец. Подобно взаимодействие лице в лице подчертава засиления контрол върху Boeing и неговия главен регулатор.

В ход е отделно разследване на FAA, за да се определи дали Boeing може да гарантира, че самолетите, напускащи фабриката му, са построени в съответствие с дизайна и стандартите за безопасност. Агенцията също така е блокирала компанията да увеличи производствените темпове на своя самолет 737 над настоящите нива, докато не се убеди, че Boeing има контрол над качеството.

Калхун забави фабричното производство, разтърси ръководството и задържа финансови насоки за тази година, докато работи за стабилизиране на заводите на Boeing.

Акциите на американския производител на самолети са се понижили с 23% досега през 2024 г., което е най-лошото представяне сред членовете на Dow Jones Industrial Average.