Износът на петрол от Русия е под риск, тъй като Индия избягва ключов сорт

Трудностите за Русия при продажбата на суров петрол Sokol в Индия далеч не са приключили

07:52 | 21 февруари 2024
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на руския суров петрол по море се понижиха за втора седмица, като трудностите при продажбата на ключов тихоокеански сорт на Индия ще доведат до допълнително намаляване на потоците през следващата седмица.

Москва се бори да вкара своя суров петрол Sokol в Индия, основния пазар за сорта, произвеждан от проекта "Сахалин 1", като рафинериите на азиатската нация са предпазливи да не попаднат под санкциите на САЩ и се оплакват, че сортът е твърде скъп в сравнение с алтернативите.

Въпреки че две пратки бяха доставени наскоро в Индия след прекъсване от повече от два месеца, трудностите на Русия изглежда далеч не са приключили, тъй като най-малко още 13 товара, общо около 9 милиона барела, все още стоят на кораби, които изглежда не отиват никъде.

В допълнение към притесненията на Москва, всичките седем специализирани танкера-совалки, които теглят суровия петрол от терминала за износ, вече имат товари на борда, без да оставят нито един свободен за приемане на нови пратки. Липсата на налични кораби ще попречи на износа на Sokol поне през следващата седмица, а може би и по-дълго.

Дори преди проблемите с товаренето на товарите на Sokol, доставките на руски суров петрол намаляха с около 360 000 барела на ден през седмицата до 18 февруари до 3,13 милиона барела на ден. Спадът постави износа със 150 000 барела на ден под нивото, което Москва е обещала на своите партньори от ОПЕК+ за първото тримесечие на седмична база. Въпреки това отстъпление, по-малко променливата четириседмична средна стойност се повиши за трета седмица с около 30 000 барела на ден, което го поставя почти точно в съответствие с целта.

Русия заяви, че ще намали износа на петрол с 500 000 барела на ден под средното за май-юни през първото тримесечие, след като няколко други членове на групата ОПЕК+ се съгласиха да направят допълнителни ограничения на добива. Руското намаление ще бъде разпределено между доставките на суров петрол, които ще бъдат намалени с 300 000 барела на ден, и рафинираните продукти.

Брутната стойност на руския износ на суров петрол се понижи за втора седмица, спадайки до 1,55 милиарда долара през седемте дни до 18 февруари от 1,67 милиарда долара предходната седмица. Междувременно четириседмичният среден доход продължава да нараства с 41 милиона долара до 1,59 милиарда долара на седмица.

Потоци по дестинация

Въпреки спада в седмичните доставки, руският морски суров петрол през четирите седмици до 18 февруари се повиши до 3,27 милиона барела на ден. Това е увеличение от 3,25 милиона барела на ден в периода до 11 февруари. Доставките бяха с около 310 000 барела на ден под средното, наблюдавано през май и юни, или почти в съответствие с целта на Русия за първото тримесечие.

Четириседмичната средна стойност продължава да бъде повлияна от бурята, която затвори тихоокеанското пристанище Козмино за пет дни през седмицата до 28 януари, и прекъсванията на доставките от Уст-Луга, причинени от удар с дрон върху съседна рафинерия за конденз, последвана от няколко дни за поддръжка на балтийския терминал за износ на суров петрол. В резултат на това цифрата вероятно ще се повиши отново следващата седмица.

Русия изглежда отваря малки нови пазари за своя суров петрол.

Около 1,8 милиона барела руски суров петрол се насочва към Венецуела на борда на VLCC Ligera. Корабът пристигна край рафинерията в Амуай във вторник сутринта.

Четвърти товар се насочва към Тема в Гана, където нова рафинерия, построена от китайски инвеститори, е започнала да преработва суров петрол. Първоначално заводът ще произвежда 40 000 барела на ден, като ще се увеличи до 100 000 барела със завършването на втората фаза, която трябва да бъде до края на 2025 г.

Два товара от арктическия суров петрол на "Газпром Нефт" бяха доставени в рафинерията Pulau Muara Besar в Бруней през последния месец.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil, които минават транзитно през Русия за износ през черноморското пристанище Новоросийск и балтийското Уст-Луга и не са обект на санкции на Европейския съюз или ценови таван.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании.

 Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, се понижиха до 2,84 милиона барела на ден през четирите седмици до 18 февруари, което е спад от ревизираните 2,91 милиона през предходния четириседмичен период.

Около 1,21 милиона барела на ден суров петрол бяха натоварени на танкери, пътуващи за Китай. Вносът по море на азиатската нация се увеличава с около 800 000 барела на ден суров петрол, доставян от Русия по тръбопроводи, директно или през Казахстан.

Потоците на кораби, сигнализиращи за дестинации в Индия, са средно около 960 000 барела на ден.

Цифрите както за Китай, така и за Индия ще се повишат, когато портовете за разтоварване станат ясни за кораби, които в момента не показват крайни дестинации.

Еквивалентът на около 540 000 барела на ден е бил на кораби, сигнализиращи за Порт Саид или Суец в Египет, или се очаква да бъде прехвърлен от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация. Тази цифра включва суровия петрол Sokol, който все още е на танкери-совалки и чака прехвърляне на други кораби, както и другите заседнали товари от този клас.

Обемите „Други неизвестни“, които се движат с около 130 000 барела на ден през четирите седмици до 18 февруари, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други могат да бъдат премествани от един кораб на друг, като повечето такива трансфери сега се извършват в Средиземно море, край бреговете на Гърция.

Трансферите от кораб на кораб на суров петрол в Лаконския залив край Гърция се увеличиха след няколко месеца бездействие. VLCC Ligera, съдържащ около 1,8 милиона барела, пристигна във Венецуела, след като пое товари от два по-малки танкера. Вторият супертанкер, Achelous, премина през Червено море на път за Китай.

Европа и Турция

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е спрян.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден суров петрол на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше напълно загубен, след като войските на Москва нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат време за обслужване.

След като потоците към България бяха спрени в края на миналата година, Турция вече е единственият пазар на къси разстояния за пратки от западните пристанища на Русия.

Износът за Турция се възстанови до петседмичен връх от около 365 000 барела на ден през четирите седмици до 18 февруари. Това е увеличение от ревизираната цифра от около 260 000 барела на ден в периода до 11 февруари.

За четирите седмици до 18 февруари не е доставян руски суров петрол за европейски страни. Товар Urals, продаван от Казахстан от Новоросийск, е доставен до Бургас в България. Рафинерията на  "Лукойл" в Бургас по-рано поемаше собствени товари Urals, но доставките спряха в края на миналата година.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Експортна стойност

След премахването на експортното мито върху руския суров петрол, ние започнахме да проследяваме брутната стойност на износа на суров петрол по море, използвайки данни за цените на Argus Media и нашето собствено проследяване на танкери.

Брутната стойност на руския износ на суров петрол се понижи за втора седмица, спадайки до 1,55 милиарда долара през седемте дни до 18 февруари от 1,67 милиарда долара предходната седмица. Междувременно четириседмичният среден доход продължава да нараства с 41 милиона долара до 1,59 милиарда долара на седмица. Четириседмичната средна стойност все още е доста извън своя връх от 2,17 милиарда долара на седмица, достигнат в периода до 19 юни 2022 г. Най-високата стойност, която достигна миналата година, беше 2 милиарда долара на седмица в периода до 22 октомври.

През първите четири седмици след влизането в сила на тавана на Г-7 за руския петрол в началото на декември 2022 г., стойността на морските потоци падна до минимум от 930 милиона долара на седмица, но скоро се възстанови.

Графиката по-горе показва брутната стойност на морския износ на петрол от Русия на седмична и четириседмична средна база.

Експортното мито беше премахнато в края на 2023 г. като част от дългосрочните планове на Русия за данъчна реформа.

Корабите, напускащи руските пристанища

Следващата таблица показва броя на корабите, напускащи всеки експортен терминал.

Общо 29 танкера са натоварили 21,9 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 18 февруари, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с около 2,5 милиона барела спрямо предходната седмица.

Доставките от руския тихоокеански терминал в Козмино намаляват за втора седмица.

Всичките седем специализирани танкера-совалки, които теглят суровия петрол Sokol от терминала за износ Де Кастри, вече имат товари на борда, без да оставят нито един свободен за поемане на нови товари. Трима вече се отправят към пристанища в Китай, след като прекараха цели две седмици и половина на котва край южнокорейското пристанище Йосу, където товарите обикновено се прехвърлят на други кораби за по-нататъшна доставка до Индия. Липсата на налични совалкови танкери вероятно ще засегне износа на суров петрол Sokol поне през следващата седмица, ако не и повече.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Два товара на KEBCO бяха натоварени в Новоросийск през седмицата

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.