Страховете от имигрантски натиск в Швейцария пак поставят в риск преговорите с ЕС

Швейцария става все по-изолирана в Европа и ако настъпи криза, като енергийната през миналата зима, тя не може да разчита на солидарността на ЕС

15:00 | 2 декември 2023
Автор: Бастиан Берат
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцария е на път да направи още един опит за подобряване на влошените си отношения с Европейския съюз, а планът е подложен на натиск още преди да е започнал.

Правителството дори не беше обявило, че иска да възобнови официалните преговори с най-големия си търговски партньор, когато започна отпор. Профсъюзите изразиха загриженост за стандартите на работниците, а дясната SVP, най-голямата партия в парламента, поднови гнева си заради високата имиграция и отправи обвинения, че правителството продава страната.

EU Talks
Швейцария е лидер в Европа по привличане на чужденци. Имигрантите, живеещи в страната, като дял от общото население

Преговорите имат за цел да обединят огромния набор от двустранни споразумения, които обхващат всичко - от достъпа до единния пазар на блока до свободата на движение и финансовото регулиране - в по-рационално споразумение.

Преди две години Швейцария се оттегли от потенциално споразумение, което разклати важни политически и икономически връзки и разочарова блока. Това беше смела стъпка от страна на Швейцария, като се има предвид, че ЕС купува половината от нейния износ, а търговията със стоки възлиза на повече от 300 млрд. евро годишно.

Макар че сегашните споразумения като цяло работят, ЕС остава недоволен от разнопосочния подход. И този път швейцарците може да не си позволят лукса да предприемат толкова драматичен ход. 

В един все по-разпокъсан и напрегнат геополитически свят, в който националните интереси доминират, Швейцария трябва да покаже известна добра воля. В противен случай съществува риск тя да се окаже все по-изолирана от по-големия си съсед и да не може да разчита на ЕС в трудни моменти.

Напрежението вече се отразява в реалния свят. Те засегнаха фондовата борса и швейцарските акции, които от 2019 г. имат забрана да се търгуват в ЕС. Енергийните компании твърдят, че те застрашават енергийната сигурност, а швейцарските учени нямат достъп до финансиране на научни изследвания по програмата на ЕС "Хоризонт".

"Протакането по някакъв начин проработи през последните години", казва Георг Лутц, професор по политически науки в Университета в Лозана. "Но Швейцария става все по-изолирана в Европа и ако настъпи криза, като енергийната през миналата зима, тя не може да разчита на солидарността на ЕС."

Противоречията около отношенията на Швейцария с ЕС са ехо от дебата за Brexit, който доминира политиката на Обединеното кралство от години. В него се използват емоционални изрази, както и страшни предупреждения, че новото споразумение ще доведе до неконтролируема имиграция и ще превърне Швейцария във васална на ЕС държава. Подобни опасения се проявиха под различни форми и в цяла Европа, като най-скорошната от тях бе победата на Герт Вилдерс на изборите в Нидерландия.

Правителството е "готово да се откаже от суверенитета на Швейцария и да пороби страната ни на ЕС", заяви SVP през ноември, като добави, че "ще се бори с това с всички средства". 

Швейцария сключи споразумение с ЕС през 1999 г., позволяващо свободното движение на хора, без което швейцарските предприятия не биха могли да получат достатъчно работници. 

Но опасенията от твърде многото чужденци се нареждат сред основните проблеми преди изборите, които се проведоха през октомври. На този вот SVP постигна третия най-добър резултат в историята си. 

Това е сложна комбинация, която затруднява правителството, тъй като то ще трябва да продаде всяко ново споразумение у дома, вероятно на национален вот по системата на пряката демокрация в страната.

EU Talks
Най-важните въпроси, които доминираха на изборите в Швейцария през 2023 г.

В алпийския курортен град Гринделвалд, известен с прочутата писта за Световната купа по ски Лауберхорн под планинската троица Айгер, Моенх и Юнгфрау, този сблъсък на идеи може да бъде наблюдаван в действие.

Швейцарските Алпи са мястото, където SVP има своите традиционни крепости, а през октомври над 60% от избирателите в Гринделвалд подкрепиха партията. Това беше един от най-силните резултати на партията, въпреки че хотелите, ресторантите и баровете в региона разчитат на имиграцията.

"Никой няма нищо против работниците да идват в Швейцария", казва Щефан Гросниклаус, ръководител на хотелиерската асоциация в Гринделвалд и бивш местен шеф на SVP. "Но идването на кандидати за убежище от Африка и Близкия изток е проблем. Трябва да се регулира."

Тази гледна точка е отразена графично на уебсайта на SVP, който съдържа снимки на окървавени ножове заедно с призиви за борба с престъпността, донесена от имигрантите. Има и снимка, изобразяваща бежанци в движение, която напомня за печално известния антиимиграционен плакат - "Точка на пречупване" - използван в Обединеното кралство по време на кампанията за Brexit.

EU Talks
Населението на Швейцария се увеличава от 25 години насам

Проблемът с имиграцията не се ограничава само до по-селските райони. На изборите в Женева местна популистка група спечели едно от двете места в горната камара на парламента в града-кантон - рядък успех за малка партия.

Движението на гражданите на Женева спечели популярност, като проведе кампания за закон, който изисква от работодателите да наемат местни жители пред работници от близка Франция, както и за традиционно леви социални мерки. 

Официалните лица и в Брюксел, и в Берн очакват преговорите по новото споразумение между ЕС и Швейцария да започнат през пролетта, но далеч не е ясно колко време ще отнемат те.

"Проучвателните разговори" продължиха повече от година, така че някои от детайлите може би вече са изработени. Но швейцарското правителство може би не иска нещата да се развиват твърде бързо, за да не изглежда, че отстъпва бързо на по-големия си съсед. Това би подкопало способността му да спечели широк спектър от противници, които вече поставят бариери.

"За да осигурим просперитета на Швейцария, ние се нуждаем от имиграция", казва Гросниклаус. "Но тя трябва да бъде правилната имиграция."