Глобалната икономика започва да се забавя с покачването на лихвите, казва ОИСР

Организацията предупреди правителствата да не се намесват с допълнителни разходи, за да стимулират растежа

20:18 | 19 септември 2023
Автор: Уилям Хоробин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика е готова за период на забавяне, тъй като увеличенията на лихвените проценти натежават върху активността и възстановяването на пандемията в Китай е разочароващо.

Ръстът ще намалее до 2,7% през 2024 г. след вече „под номиналната“ експанзия от 3% тази година, според последните прогнози на ОИСР. С изключение на 2020 г., когато удари Covid, това ще отбележи най-слабата годишна експанзия от световната финансова криза.

Нещо повече, базираната в Париж организация предупреди, че рисковете за нейната прогноза са наклонени в посока надолу, тъй като минали повишения на лихвените проценти все още могат да имат по-силно въздействие от очакваното и инфлацията може да се окаже устойчива, което изисква допълнително затягане на паричната политика. ОИСР нарече борбите на Китай „ключов риск“ за производството по света.

„След по-силно от очакваното начало на 2023 г., подпомогнато от по-ниските цени на енергията и повторното отваряне на Китай, се очаква глобалният растеж да се забави“, каза ОИСР. „Въздействието на по-строгата парична политика става все по-осезаемо, доверието на бизнеса и потребителите намаля, а възстановяването в Китай избледня.“

Мрачната перспектива ще изпита централните банкери, тъй като ефектът от досегашната им борба с инфлацията продължава да се отразява на икономиката и политиците се притесняват, че икономическата дейност се задушава.

Европейската централна банка направи 10-о поредно увеличение миналата седмица, но сигнализира, че пикът може да е достигнат. Очаква се Федералният резерв да въздържи от повишение в сряда.

ОИСР предупреди лихвеният натиск да не се облекчава, тъй като ръстовете на основните цени остават упорити в много страни, дори когато водещите показатели се понижават. Има ограничени възможности за каквито и да било намаления на лихвите „до 2024 г.“, казва организацията.

„Паричната политика трябва да остане рестриктивна, докато има ясни признаци, че основният инфлационен натиск трайно е намалял“, каза ОИСР.

Задълбочавайки се в регионалните и националните перспективи, ОИСР намали своите прогнози за растеж в еврозоната за тази и следващата година, прогнозирайки свиване от 0,2% в Германия през 2023 г. - което я прави единствената нация от Г-20 с изключение на Аржентина, която претърпява спад. Докато разширяването на САЩ ще бъде по-силно от прогнозираното през юни, то ще се забави до 1,3% през 2024 г. от 2,2% през 2023 г.

Понижаването на рейтингите на растежа беше особено рязко за Китай, където производството се очаква да нарасне с по-малко от 5% през следващата година, тъй като пониженото вътрешно търсене и структурните напрежения на пазарите на имоти натежават. ОИСР каза, че възможностите за ефективна политическа подкрепа в Китай също може да са по-ограничени, отколкото в миналото.

Организацията предупреди правителствата да не се намесват с допълнителни разходи, за да стимулират растежа. Вместо това се казва, че подкрепата трябва да бъде намалена, за да се създаде отново място за бъдещи инвестиционни предизвикателства и да се избегне подклаждането на инфлацията, която централните банки искат да овладеят.