ОИСР понижи прогнозата си, но не очаква рецесия

Клер Ломбардели, гл. икономист, ОИСР

10:34 | 8 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Имаме подобрение на глобалния ръст за периода на последната ни прогноза. Очакваме той да се успокои до 2,7% през 2023г. И след това леко да се повиши до 2,9% през 2024г., което са нива на историческо дъно за глобалната икономика. Преди ръстът е бил по-висок.

Без никакви промени, глобалният ръст ще се върне, но слабо.

Това са шокиращи цифри. Греша ли, че 3% ръст означава глобална рецесия? Може ли ОИСР да каже, че при 3% ръст ще имаме глобална рецесия?

Не е глобална рецесия. Очакваме икономиката в света да запише 2,7% ръст и след това 2,9%. Това не е глобална рецесия.

Но е по-нисък ръст, отколкото е имало в миналото.

Като говорим потенциалните фискални стимули, вие искате държавите да не го правят. Защо?

Ние смятаме, че фискалните стимули изиграха важна роля в кризата. През 2022г. правителствата удължиха силната фискална подкрепа. Сега е нужно да се предотвратят по-силните последици от нея.

Енергийните цени обаче паднаха и някои други цени също започват да се понижават. Време е да насочим по-добре тази фискална подкрепа, така че да бъде само за уязвимите хора, които имат нужда от нея. Време е да спрем масовата подкрепа, която бе въведена като непосредствен отговор на кризата.

Хората очакват отдавна рецесия. В САЩ обещанието за изкуствения интелект изглежда изтрива целия този песимизъм и тласка инвеститорите към акциите. Как се вписва идеята за изкуствения интелект и технологичният напредък в прогнозата ви?

Технологията бързо се развива и потенциалният ръст на производителността може да е много, много висок. На този ранен етап е трудно да разберем какви ще са последиците от изкуствения интелект. Има някои оценки, че може да са доста неясни. Затова предстои да научим още много в близките месеци и години за ефекта от изкуствения интелект, когато се отрази в данните.  

Явно има доста голям потенциал за ръст от него като производителност и друг технологичен напредък. Но е трудно да се видят някакви цифри в момента. Ние тепърва разбираме какво може и какви ще бъдат другите последици върху трудовия пазар и конкурентноспособността.