ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвите колкото е необходимо, казва ОИСР

ОИСР призова правителствата да гарантират, че фискалната им политика не стимулира прекалено икономиката, за да не се повиши инфлацията

20:30 | 6 септември 2023
Автор: Уилям Хоробин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка трябва да поддържа рестриктивна парична политика, за да потуши инфлацията, каза ОИСР, изразявайки предпазливост към политиците, които обмислят пауза в рекордната серия от повишения на лихвените проценти.

Базираната в Париж организация предупреди в проучването си на европейската икономика, че рисковете за инфлацията остават „изкривени нагоре“ и повишаването на основните цени изглежда „устойчиво“. Тя също така каза, че необходимостта от фиксиране на очакванията със затегната политика може да надделее над опасенията, че по-високите разходи за заеми ще навредят на икономическото производство.

„ЕЦБ трябва да остане решена да върне инфлацията обратно към целта своевременно, за да предотврати сегашната висока инфлация да се затвърди в очакванията“, каза ОИСР. „ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо, за да върне инфлацията на устойчив път към целта от 2%.“

Резултатът от срещата на централната банка на 14 септември е един от най-несигурните досега. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че решението дали лихвите да бъдат оставени непроменени или увеличени зависи от данните. Последният доклад за инфлацията показва, че повишението на основния показател, който служителите наблюдават внимателно, се е забавил през август, въпреки че като цяло нивото се е запазило стабилно.

Служителите на ЕЦБ внимаваха да не дават каквито и да е индикации към каква посока се насочват, като вместо това подчертаха, че опциите остават отворени за предстоящи решения за лихвите, тъй като все още очакват актуализация на официалните прогнози. Все пак нидерландският представител в Управителния съвет Клаас Нот каза по-рано в сряда, че пазарите рискуват да подценят шансовете за повишение.

В четвъртък започва едноседмичен период, през който служители на ЕЦБ не трябва да изразяват публично мнения.

ОИСР също призова правителствата да подкрепят усилията на ЕЦБ за борба с инфлацията, като гарантират, че фискалната политика не стимулира прекалено икономиката. Организацията каза, че това ще изисква по-добро насочване на мерките за енергийна подкрепа и коригиране на разходите от фонда за възстановяване на Covid на Европейския съюз, за да се гарантира, че инвестициите няма да стимулират инфлацията.

Все пак ОИСР предупреди, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ засилва уязвимостите във финансовата система. Според организацията това може да се отрази на жилищните имоти, тъй като нарастващият дял на ипотеките с променливи лихви в еврозоната излага домакинствата по-пряко на паричната политика.

ОИСР заяви, че не може да се изключи по-съществена корекция в цените на жилищата. Организацията призова регулаторите да наблюдават внимателно жилищните имоти и потенциално да въведат мерки за увеличаване на капиталовите буфери, държани от банките, и затягане на контрола върху кредитирането.