Инфлацията в еврозоната спря да се забавя непосредствено преди срещата на ЕЦБ

ЕЦБ може да повиши лихвения процент за десети пореден път, като доведе депозитната лихва до рекордните 4%.

14:41 | 31 август 2023
Обновен: 14:59 | 31 август 2023
Автор: Жана Рандоу,Александър Вебер,Джеймс Хирай
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната спря да се забавя през август, поставяйки представителите на Европейската централна банка пред затруднение, докато те преценяват дали натискът е твърде устойчив, за да рискуват да спрат повишаването на лихвените проценти.

Потребителските цени се повишиха с 5,3% спрямо предходната година, като се задържаха повече от два и половина пъти над целта, към която се стремят политиците, главно заради консумацията на енергия. Икономистите очакваха, че темпът ѝ ще се забави. Показателят на базисната инфлация, който изключва променливите елементи, се забави според очакванията и достигна същото ниво както този на общата инфлация.

Трейдърите продължиха да намаляват залозите за по-нататъшно повишаване на разходите по заемите на ЕЦБ, като се съсредоточиха върху забавянето на т.нар. базисна инфлация, на фона на облекчението, че по-бързите от очакваното данни от Германия и Франция - най-големите икономики в региона - не попречиха на цялостното отслабване на базисните показатели.

"Пазарът смята, че резултатът е достатъчен, за да не бъдат променяни лихвите през септември", заяви Теофил Легран, стратег по лихвените проценти в Natixis SA.

Инфлацията неочаквано не се забавя, основният показател е силен

Основният ценови показател е най-важният за служителите на ЕЦБ. След 2 седмици те ще заседават и ще преценят дали отслабващата инерция на растежа в 20-членния блок ще охлади в достатъчна степен ценовия натиск и в крайна сметка ще осигури инфлация от 2%. Ако това не стане, те могат да повишат лихвения процент за десети пореден път, като доведат депозитната лихва до рекордните 4%.

Трейдърите смятат, че вероятността за подобен ход през следващия месец е 30%. Еврото разшири загубите си, а облигациите поскъпнаха след данните, тъй като се вижда краят на цикъла на затягане на политиката на централната банка.

Не всички са убедени в това

"Общият възглед е, че дезинфлационният процес е в ход, но не достатъчно, за да бъде ЕЦБ уверена в навременното връщане към целта от 2%", заяви Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank A/S. "Според нас това изявление подкрепя повишаването на лихвените проценти през септември."

По-рано в четвъртък членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел изрази затруднението на длъжностните лица в коментар, който изглежда съвпада с думите на финландския й колега Туомас Валимаки, който по-рано през седмицата заяви, че изводът от тази ситуация е "напълно ясен".

"Ако преценим, че позицията на политиката е несъвместима с навременното връщане на инфлацията към нашата цел от 2%, по-нататъшно повишаване на лихвените проценти би било оправдано", каза Шнабел. "Ако оценката ни за трансмисията на паричната политика сочи, че темпът на дезинфлация се развива според целта, можем да си позволим да изчакаме до следващото си заседание, за да съберем повече сведения."

Самият председател Кристин Лагард избягва ясно изразяване на намерения, докато някои от по-ястребово настроените ѝ членове вече сигнализираха, че предпочитат още една стъпка от четвърт пункт.

В интервю за телевизия Bloomberg миналата седмица Йоахим Нагел от Германия заяви, че все още не е убеден, че инфлацията е под контрол, докато Мартинс Казакс от Латвия твърди, че е по-добре да се премине към по-строга политика. Австрийският министър Роберт Холцман даде сигнал, че също може да настоява за повишаване на лихвите.

Инфлация в еврозоната през август

Данните за еврозоната, както и докладът от сряда, показващ повишение на очакванията, могат да бъдат доказателство в тяхна подкрепа. По-силният от очакваното натиск върху потребителските цени в Германия и Франция - отново движен от енергетиката - и повишаването на очакванията в Испания са в унисон с тази тема.

Лека нотка на обнадеждаване за управляващите бяха данните за забавяне на инфлацията в сектора на услугите в общите регионални данни. Сега тя е 5,5%, което е спад спрямо 5,6% през юли. Растежът на потребителските цени в Италия също се забави повече от очакваното до 5,5%.

Представителите на институциите, които са миролюбиво настроени - като португалския Марио Сентену - вероятно ще наблегнат на рисковете пред икономическите перспективи, които започват да се материализират.

Доверието бързо се влошава, а последното проучване на мениджърите по покупките показа, че спадът в производството се задълбочава, като за първи път тази година се свиват и услугите. Публикуваното в сряда проучване на настроенията на Европейската комисия показа влошаване за четвърти месец.

Преобладаващо безпокойство предизвиква неразположението на китайската икономика, което влошава перспективите за износ на целия континент. Търговията вече натежа на производството в Германия, която е двигателят на еврозоната, през трите месеца до юни.

Пристанището в Хамбург отбеляза рязък спад в обема на превозите през това тримесечие и прогнозира "значително намаление" на приходите на своята подгрупа Port Logistics.

Шнабел призна рисковете, като заяви, че последните събития "сочат, че перспективите за растеж са по-слаби от предвидените в основния сценарий", като същевременно предупреди, че "има признаци, че икономиката на еврозоната може да не е на ръба на дълбока или продължителна рецесия".

Инфлацията обаче също я тревожи, изостряйки дилемата пред политиците този месец.

"Основният ценови натиск остава упорито висок, като вътрешните фактори сега са основните двигатели на инфлацията в еврозоната", каза тя.

Основният финален елемент в картината за представителите на ЕЦБ са прогнозите на служителите на институцията, които ще бъдат готови за заседанието на 13-14 септември във Франкфурт.

Последният цикъл през юни показа инфлация над целевото равнище от 2% до 2025 г., като базовият ценови натиск е по-силен от този, включващ храните и енергията.