Богатите икономики са на ръба на AI „революция“, предупреди ОИСР

Базираната в Париж многостранна организация призовава членовете да се подготвят за отрицателни странични ефекти от масовото приемане на технологията

11:00 | 14 юли 2023
Обновен: 11:41 | 14 юли 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че масовото приемане на генеративен изкуствен интелект (AI) на работното място ще предизвика вълна от загуба на работни места и етични проблеми, като предупреди най-богатите икономики в света да се подготвят за катаклизми на своите пазари на труда.

Бързото развитие на генеративния AI, който е в състояние да извършва сложна писмена работа на все по-ниска цена, съчетано с лекотата на приемане на тези нови технологии „подсказват, че икономиките на ОИСР може да са на прага на революция на AI, която може фундаментално да промени работното място”, каза базираната в Париж организация във вторник.

ОИСР е най-новата икономическа организация, която предупреждава за разрушителното въздействие на технологии като ChatGPT, заявявайки в своя доклад за заетостта, че потенциалните ползи, като по-висока удовлетвореност от работата и повишаване на производителността, трябва да бъдат претеглени спрямо отрицателните ефекти - особено за традиционно високо-квалифицирани професии.

Стефано Скарпета, директор по заетостта, труда и социалните въпроси в ОИСР, каза, че въпреки ограниченото въздействие на генеративния AI върху пазара на труда досега, е „ясно, че потенциалът за заместване остава значителен, което поражда страхове от намаляване на заплатите и загуба на работни места".

Професиите с най-висок риск в области като финанси, медицина и право са висококвалифицирани работни места, които представляват около 27 процента от заетостта в икономиките-членки на ОИСР, които са сред най-богатите в света. Делът е още по-висок в членки като Италия, Германия и Франция и по-нисък в Обединеното кралство и САЩ.

Други икономисти отбелязаха, че технологията вероятно ще стимулира растежа. Goldman Sachs каза по-рано тази година, че повишаването на производителността, свързано с приемането на генеративен AI, може да повиши глобалното производство със 7% за 10 години. Инвестиционната банка обаче също предупреди, че технологията може да наруши 300 милиона работни места.

Докладът на ОИСР подчертава, че AI създава нови работни места и повишава заплатите и че много работници казват, че тези технологии са подобрили удоволствието им от работата чрез автоматизиране на опасни или досадни задачи.

Въпреки това, Скарпета също предупреди, че използването на AI също „идва със сериозни етични предизвикателства относно защитата на данните и поверителността, прозрачността и обяснимостта, пристрастието и дискриминацията, автоматичното вземане на решения и отчетността."

Съществуват много примери от реалния свят за AI инструменти за наемане на работа, в които са вградени човешки пристрастия към жени, хора с увреждания и етнически или расови малцинства. Алгоритмичното управление може също така да повиши интензивността на работата и стреса поради постоянен и всеобхватен мониторинг и оценки на ефективността, базирани на данни.

ОИСР заяви, че има „спешна необходимост от действие“, за да се увери, че ползите от AI няма да надделеят над рисковете, като призова членовете си да координират отговорите си, за да избегнат „надпревара към дъното“.

В ЕС компании, включително германската Siemens и френската Airbus, протестираха срещу предложения от Брюксел, които мнозина смятат за най-строгите правила за AI в света. Те твърдят, че опитите за овладяване на AI твърде силно рискуват да навредят на конкурентоспособността.