Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако дадем пълна свобода на високотехнологичните компании, вървим към авторитаризъм

Доц. Златогор Минчев, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител секция "Информационни технологии в сигурността", "Светът е бизнес", 20.06.2023 г.

21:01 | 20 юни 2023
Обновен: 08:51 | 21 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Изкуственият интелект (AI) няма да създаде възможност хората просто да си почиват; тази идея е за "успокояване на бдителността", докато тече развитието на технологиите. Баланс ще се намери, но цивилизацията ще претърпи няколко колапса, защото дигиталната трансформация изисква не само технологично въздействие, но и човешкият фактор да разреши това въздействие да се развива в определен мащаб. Това коментира доц. Златогор Минчев,  Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител секция "Информационни технологии в сигурността", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Вървим към авторитаризъм с новите технологии, това е факт, ако наистина поемат по този път и дадем пълната свобода на високотехнологичните компании. Тук е ролята на политическия момент и на ниво ЕС и ООН тече такава дискусия да се регулират нещата, иначе ставаме авторитарен свят. Това беше очевидно показано около Covid - че хората не са готови за тази промяна. Това беше за мен тест дали сме готови да бъдем управлявани авторитарно... Беше допуснато един проблем да се разрасне изкуствено."

Климатичните промени ще забавят донякъде това индустриално хипер развитие, като наложат ресурсни и технологични ограничения за създаването на нужната всеобхватна инфраструктура, каза Минчев.

Според Минчев предстои процес на федериране с образуването на територии, където икономиката ще са добре развити на базата на "дигитални ценности" и произведени от AI продукти. Това ще е изцяло нов икономически модел, който да отговори на невъзможността на БВП да расте по сегашния модел.

"Ресурси има, но те няма да могат да се усвояват по начина, който ни е познат. Затова вече говорим за дигитализация на икономиките, която да даде възможност по някакъв начин да се разраснат самите икономически модели."

В индустриалните лаборатории е вероятно изследователите да работят за създаването на "осъзнат" AI чрез квантови машини, но това не предстои в близко бъдеще заради технологични ограничения. С пускането на ChatGPT с публичен достъп се цели настройване и подготвяне на общественото мнение, каза Минчев.

"Очаквам до пет години факти от научната фантастика да започнат да се появяват в практиката през мобилните телефони. Виртуалните асистенти вече са факт; много от професиите ще се променят, някои ще изчезнат, ще се появят нови по отношение на електронните борси и банковото дело."

Подобни технологични решения ще могат да регулират цялостно пазара и да отговарят за сигурността, добави Минчев.  

Въпросът за регулациите за AI зависи от това за каква сфера се отнасят - такива задължително трябва да има в индустрията, за да няма нерегулиран пазар, смята Минчев. Регулацията може да се осъществи "като направим регулаторните механизми по-интелигентни и ги вкараме в технологични решения".

В проекта на ЕС за регулации системите за обучение, базирани на AI, се оценяват с висок риск, защото ще прекратят нуждата от четене, което ще увреди развитието на когнитивните способности на индивида и ще го направи управляем, предупреди Минчев.

"Явно индустриалците в глобален план целят такова нещо до 2050 г. с тези технологии", коментира той.

AI може много лесно да се възползва от човешката нужда за общуване, като достига особено до по-младите поколения чрез виртуалната реалност и интернет, където те предимно общуват. Такава антиутопия може много лесно да бъде управлявана, което налага регулации като тези на ЕС. Моментът, когато AI ще изземе основните интелектуални занимания на хората, е далеч, но ще е сериозен проблем, ако подрастващото поколение загуби идеята да развива своите творчески способности, каза Минчев.

Човечеството все повече ще се движи в посока на по-близка интеракция с машини и AI, като "въпросът е дали ще е в дистопия или в позитивен план. Защото утопията като възможност за технологичния свят на бъдещето е много преувеличена за мен."
 

Ще се раздели ли световното общество на такива с достъп до технологии и такива без, какви са неприемливите сценарии за бъдещето на човечеството, какво е нивото на дигитална трансформация на България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.