ОИСР: Отнема повече време да се усетят монетарните мерки в икономиката

Клер Ломбардели, главен икономист на ОИСР

15:36 | 11 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие вече живеете във Франция, защото сте главен икономист на ОИСР. Безредиците тук, макар че имат силно ограничени икономически последици, смятате ли, че се отразяват на имиджа на Франция като финансов и бизнес център. Всички казват, че Франция е мястото, където трябва да бъдеш след Brexit. Променя ли се нещо?

Не вярвам да променя имиджа на Франция като цяло. Определено като цяло хората гледат дългосрочно и на страната. Не вярвам, че като цяло променят мнението си, но много страни преживяха подобни неща.

Проблеми около разходите за живот и равенството, как работи икономическата система. В момента това е проблем, пред който се изправят много страни. Не е само Франция.

Да говорим за икономика. Все още в Европа има висока инфлация. Все още лихвите растат. Говорихме по-рано с министъра на финансите на Франция. Той ни каза, че инфлацията се понижава и монетарната политика не може да отстъпва. Съгласна ли сте за Европа?

Европа е изправена пред различни проблеми с инфлацията. Общата инфлация в някои страни се понижава, но забелязваме засилване на основната инфлация. Това остава тревожно.

В последната си икономическа прогноза казахме, че монетарните политики трябва да останат затегнати за известно време, докато основните фактори бъдат ограничени.

Непопулярно е да затягаш монетарната политика, но е необходимо, за да се извади инфлацията от системата. Защото наистина вреди и на хората е трудно да се справят с нея.

Кога ще приключи? През септември? По-късно ли? До края на годината?

Очакването да спре затягането на монетарните условия зависи от данните. Особено при факторите на основната инфлация. Когато започнем да виждаме, че устойчиво се понижава, едва тогава можем да започнем да мислим за излизане от периода на монетарно затягане.

В момента обаче усилията трябва да са насочени към изтласкване извън системата на основната инфлация.