САЩ връщат $6 млрд. приходи на Иран преди размяна на затворници

По това време американските служители отказаха да опишат подробности за сделката, като заявиха, че разкриването на повече информация рискува да разстрои деликатния процес, който все още може да се провали

17:00 | 12 септември 2023
Автор: Кортни МакБрайд
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ разрешиха връщането на приходите от петрол в размер на 6 млрд. долара на Иран и се съгласиха да освободят петима иранци като част от тайно договорена сделка, която ще позволи на петима американски граждани, задържани в Иран, да се завърнат у дома.

В понеделник държавният секретар Антони Блинкен уведоми Конгреса за освобождаването, което ще позволи на германски, ирландски, катарски, южнокорейски и швейцарски банки да прехвърлят 6 млрд. долара от Южна Корея, без да се страхуват, че ще се сблъскат със санкциите на САЩ. Той заяви, че 6-те милиарда долара ще бъдат държани в сметки с ограничен достъп в Катар, където ще бъдат "на разположение само за хуманитарна търговия", според копие от уведомлението.

Говорител на иранското правителство заяви по-рано в понеделник, че очаква прехвърлянето на замразените средства да приключи "през следващите няколко дни". В писмото до Конгреса не се посочва кога ще се осъществи размяната на затворници.

Ейдриън Уотсън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом, заяви в изявление, че "това, към което се стремим тук, е споразумение, с което да осигурим освобождаването на петима несправедливо задържани американци. Това остава чувствителен и продължителен процес. Макар че това е стъпка в процеса, тази седмица не са освободени и няма да бъдат освободени лица, задържани в САЩ."

Американските официални лица обявиха общите очертания на сделката в началото на август, след като Иран премести четирима американски граждани от затвор под домашен арест. Сред американските затворници е и Сиамак Намази, който от октомври 2015 г. е държан в затвора "Евин" в Техеран.

По това време американските служители отказаха да опишат подробности за сделката, като заявиха, че разкриването на повече информация рискува да разстрои деликатния процес, който все още може да се провали. Те също така не признаха, че са водени преговори с режим, който ескалира нарушенията на човешките права и продължава да доставя оръжия и други материали на Русия за нейната инвазия в Украйна.

Блинкен подписа документа в петък. Говорител на Държавния департамент, който помоли да не бъде назоваван, заяви, че администрацията на Байдън не отменя никакви санкции срещу Иран и не предоставя никакви облекчения на санкциите като част от сделката.

Тайна дипломация
Запознати с въпроса заявиха, че САЩ и Иран от месеци водят деликатна и тайна дипломация, при която двете страни се доближават до неофициално споразумение, според което Техеран ще освободи американците и евентуално ще забави или ограничи обогатяването на уран.

Представители на САЩ признаха, че вече са започнали да облекчават прилагането на санкциите върху продажбите на петрол, което ще позволи на Техеран да увеличи производството. Иран, който разполага с едни от най-големите запаси от нефт и газ в света, през последните месеци доставя най-много суров петрол за Китай от десетилетие насам.

Преговорите са част от по-широките усилия на администрацията на Байдън да възстанови поне част от ограниченията, с които Иран се съгласи по силата на ядреното споразумение от 2015 г. Тогавашният президент Доналд Тръмп извади страната си от него през 2018 г.

Републиканците и някои демократи в Конгреса критикуват предложението на администрацията на Байдън за нови дипломатически отношения с Иран, като твърдят, че това само ще насърчи режима да вкара в затвора още американци и да продължи с разработването на ядрена програма. Иран отрича да планира да се сдобие с ядрено оръжие.

"Информирахме подробно Конгреса" и за тази седмица са предвидени допълнителни брифинги, заяви Уотсън от Съвета за национална сигурност.