Иран e забавил производството на обогатен уран след тайна дипломация със САЩ

Графика на деня, 04.09.2023 г.

17:35 | 4 септември 2023
Автор: Джонатан Тирон
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Иран забави производството на уран, обогатен близо до нивото, необходимо за ядрени оръжия, в поредния сигнал, че Ислямската република може да е готова да започне отново преговори за обхвата на своята атомна програма.

Инспектори на Международната агенция за атомна енергия казаха на дипломати в понеделник, че запасите от високообогатен уран на Иран са нараснали само със 7% през последните три месеца в сравнение с 30% увеличение през предходното тримесечие. Това е най-драматичното забавяне, откакто страната започна да пречиства метала до по-високи степени през 2021 г.

Иран спря предварително обявените усилия за преконфигуриране на центрофуги, обогатяващи до 60% и потвърди, че инсталирането на нови машини „все още не е започнало“, гласи 12-страничният ограничен доклад, видян от Bloomberg.

Докладът на МААЕ следва изявленията на иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан, които показват, че страната от Персийския залив е готова да обсъди потенциални ограничения на ядрената си работа със световните сили.

Очакванията, че Иран ще намали обогатяването на уран, се увеличиха след месеци на тайна дипломация между Техеран и Вашингтон. Като избягваха политическия натиск, свързан с официална сделка, усилията все пак доведоха до разбирателство за освобождаване на американски затворници, задържани от Иран, и освобождаване на милиарди долари в ирански фондове, замразени от САЩ и блокирани в чужбина.

Запасите на Иран от уран, обогатен до 60% нива на чистота, нараснаха до 121,6 килограма в сравнение със 114,1 килограма през юни. Запасите от 20% обогатено гориво нараснаха до 535,8 от 470,9 килограма.

Иран започна да обогатява до 60% като отмъщение за атака през 2021 г. срещу най-големия му завод за ядрено гориво в Натанц, за която обвини Израел. Въпреки че тази чистота все още е под степента от 90%, която обикновено се използва за оръжия, тя е много по-висока от 300-те килограма при таван за чистота от 3,67%, определен от вече недействащото ядрено споразумение, което страната постигна със световните сили през 2015 г.