Кремъл усъвършенства тактиката за преизбиране на Путин при регионално гласуване в разгара на войната

Руските власти провеждат местни избори в 85 региона, включително в окупираните райони на четири украински области - Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон

17:00 | 10 септември 2023
Обновен: 07:55 | 11 септември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управляващата партия в Русия вероятно ще спечели убедителна победа на местните избори, които приключват в неделя и служат както за подготовка за преизбирането на президента Владимир Путин догодина, така и за опит за засилване на контрола на страната върху четири окупирани области в Украйна.

Гласоподавателите в 85 региона гласуват на избори за редица регионални и общински длъжности. Руските власти провеждат местни избори и в окупираните райони на четири украински области - Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон - които Москва анексира преди година чрез незаконни референдуми.

Изборите дават възможност на властите да усъвършенстват показателите за избирателната активност и посланията, тъй като се стремят да осигурят на Путин решителна победа, когато той се яви на изборите през март 2024 г. Една категорична победа ще покаже, че той запазва пълната подкрепа на страната си на фона на продължаващата война в съседство и след бунта, който представляваше най-голямото предизвикателство за почти 25-годишното му управление. 

"Тези избори са важни" и предлагат на властите начин да тестват системите за гласуване и да проучат кои теми и наративи се харесват на избирателите, каза Мария Снеговая, старши сътрудник в програмата "Европа, Русия и Евразия" в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Кремъл трябва да се увери, че системата работи добре преди преизбирането на Путин през 2024 г., когато целта ще бъде да се демонстрира единството на обществото зад Путин, въпреки войната и икономическата цена, чрез високи изборни резултати."

70-годишният Путин възвръща контрола си след въоръжения бунт на шефа на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин през юни. Пригожин и високопоставени помощници на Вагнер загинаха на 23 август в самолетна катастрофа северно от Москва, която според американски официални лица има характеристиките на екзекуция, одобрена от Кремъл, което Москва отрича. 

Руският лидер, който отприщи най-тежкия въоръжен конфликт в Европа от Втората световна война насам, когато нахлу в съседна Украйна през февруари 2022 г., се готви да задмине почти тригодишното управление на съветския диктатор Йосиф Сталин, ако си осигури нов шестгодишен мандат. Макар че Путин все още не е обявил дали ще се кандидатира за преизбиране, според конституцията той има право на още два мандата, което би го задържало на власт до 83-годишна възраст. 

Общо 65 млн. души от 108-милионния електорат на Русия имат право да гласуват за 21 регионални лидери, включително за кмета на Москва, четири места в долната камара на парламента на страната и други длъжности, включени в бюлетината.

Путин използва изборите и в четирите анексирани украински региона, които частично контролира, за да затвърди териториалните си претенции, тъй като контраофанзивата на Киев все още не е постигнала решителен пробив, въпреки оръжейните доставки за милиарди от САЩ и Европа. Регионално гласуване се провежда и в Крим, който Русия анексира през 2014 г.

През май руските законодатели приеха разпоредби, които позволяват провеждането на избори в регионите, в които е въведено военно положение. Това включва окупираните области в Украйна. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че изборите в тези области няма да имат "никаква валидност съгласно международното право".

Гласуването в тези територии е "грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, на украинските закони и на международното право - по-специално на статута на ООН", се казва в изявление на украинското министерство на външните работи. "Псевдоизборите, проведени от Русия на временно окупирани територии, са юридически невалидни. Те няма да променят статута на украинските територии, завзети от руската армия".

Безпрецедентният въоръжен бунт на Пригожин отразява нарастващото националистическо недоволство, включително в структурите за сигурност, от спряната инвазия в Украйна. Русия претърпя големи загуби, като по западни оценки в боевете са загинали десетки хиляди руснаци. 

"Самият факт, че се провеждат избори, е важен", като се има предвид, че имаше правна възможност те да бъдат отменени на фона на продължаващата война, заяви Михаил Виноградов, основател и ръководител на Фондация "Политика" в Санкт Петербург. "Властите се опитват да затвърдят мнението, че в страната не се случва нищо страшно и че все още се радват на значителна подкрепа от страна на населението."

Проучванията на общественото мнение показват, че около половината от руснаците подкрепят мирните преговори, но ежедневните атаки с дронове, които сега се случват в различни руски региони, означават, че "всички са свикнали с факта, че войната е рутинна", казва Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията за международен мир "Карнеги". 

Въпреки това руският президент вероятно ще бъде убедително преизбран следващата пролет, защото "хората са склонни да подкрепят лидер, който води война", казва Колесников.