Профил на световната икономика: Доводът за "меко приземяване" в САЩ става все по-силен

Инфлацията в еврозоната спря да се забавя през миналия месец, обърквайки очакванията за по-мек ценови натиск

13:00 | 3 септември 2023
Автор: Винс Гол, Моли Смит
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ се понижи, въпреки че пазарът на труда остана устойчив, което засилва тезата, че Федералният резерв може да постигне меко приземяване на икономиката.

Предпочитаният от централната банка показател за базовата инфлация отбеляза най-малките последователни повишения от края на 2020 г. насам, насърчавайки увеличаването на потребителските разходи. Отделен доклад показа, че работодателите са добавили повече работни места от прогнозите през август, докато ръстът на заплатите се е охладил.

В същото време инфлацията в еврозоната спря да се забавя през миналия месец, обърквайки очакванията за по-мек ценови натиск. Инфлацията в Замбия се ускори до най-високото си равнище от април 2022 г. насам. 

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица, относно последните развития в световната икономика:

САЩ

Global Economy
Ключов показател за инфлацията в САЩ - умерен ръст. Основният PCE ценови индекс се повишава с 0,2%, реалните потребителски разходи скачат

Основният ценови индекс на личните потребителски разходи, който изключва волатилните компоненти на храните и енергията, се повиши с 0,2% през юли за втори месец. Сдържаните данни за инфлацията подчертават напредъка, който Фед постигна през последната година в овладяването на ценовия натиск.

Global Economy
Заетостта в САЩ се повишава в широк план. Нивото на безработица се покачва до най-високото си ниво от февруари 2022 г., тъй като работната сила се разширява

Последните данни за заетостта показаха, че пазарът на труда претърпява контролирано охлаждане, което се илюстрира от солидното наемане на служители, по-бавното нарастване на доходите и завръщането на повече хора на пазара на труда. През август работодателите добавиха 187 000 работни места в рамките на широкообхватен напредък след низходящи ревизии на заплатите през предходните два месеца.

Европа

Global Economy
Инфлация в еврозоната през август

Инфлацията в еврозоната спря да се забавя през август, поставяйки представителите на Европейската централна банка пред затруднение, докато те преценяват дали натискът е твърде устойчив, за да рискуват пауза в повишаването на лихвените проценти. Потребителските цени се повишиха с 5,3% спрямо предходната година, като останаха над 2,5 пъти над целта, към която се стремят политиците.

Global Economy
Широкото парично предлагане в Обединеното кралство е спряло да нараства. Забавянето засилва необходимостта от сдържаност на Английската централна банка в борбата с инфлацията

Широкото парично предлагане във Великобритания спря да нараства за пръв път от поне 13 години - показател, който ще задълбочи опасенията на монетаристите, настояващи Английската централна банка да прояви сдържаност в борбата си с инфлацията.

Global Economy
Германската индустрия изпитва затруднения на фона на високите енергийни разходи. Дял на отговорите за това как енергийният преход влияе върху конкурентоспособността

Германските предприятия все повече ограничават инвестициите и се насочват към производство в чужбина на фона на високите цени на енергията у дома. Повече от половината от анкетираните компании заявяват, че енергийният преход има отрицателно или много отрицателно въздействие върху тяхната конкурентоспособност.

Азия

Global Economy
Фабричната активност в Китай надминава очакванията. Подотчетът за новите поръчки се разширява за първи път от март насам

Свиването на китайското производство леко намаля през август, а показателят за новите поръчки се подобри, което дава известна надежда, че най-лошият спад в сектора може би приключва. Извън производствения сектор обаче данните за PMI съдържат тревожни признаци, които сочат, че възстановяването на икономиката продължава да бъде потискано от спада в сектора на недвижимите имоти и от ограничените потребителски разходи.

Global Economy
Икономиката на Индия се разширява през тримесечието април-юни

Икономиката на Индия отбеляза блестящ резултат в последния си доклад благодарение на силния растеж в сферата на услугите и умереното засилване на производството въпреки все още високите лихвени проценти. Стабилният растеж в третата по големина икономика в Азия дава възможност на финансовите власти да се борят с инфлацията преди няколкото държавни избори през тази година. 

Развиващи се пазари

Global Economy
Внос на САЩ от Мексико. Продажбите на стоки от Мексико за най-голямата икономика в света бележат рекордни стойности

рез второто тримесечие икономиката на Мексико се разшири с малко по-бавен темп от предварителната оценка, въпреки че страната се възползва от силната търговия със САЩ и от собствения си стабилен пазар на труда.

Global Economy
Инфлацията в Замбия достигна 16-месечен връх през август. Растежът на цените се подхранва от слабостта на валутата

Инфлацията в Замбия се ускори до 16-месечен връх през август, седмица след като централната банка повиши основния си лихвен процент за трети пореден път, за да овладее ценовия натиск, който според прогнозите ще се запази през първата половина на 2025 г.

Светът

Global Economy
Търговията с Китай е от решаващо значение за света. Китай е основната дестинация за износ за почти 40 икономики

Китайската икономика трябваше да стимулира една трета от световния икономически растеж през тази година, така че драматичното ѝ забавяне през последните месеци бие тревога в целия свят. Азиатските икономики, както и страните от Африка, понасят най-големия удар върху търговията си досега.

Global Economy
Най-големият износител на царевица в света през 2023 г. и 2024 г. е Бразилия. Дял от световния експортен пазар

През 2023 г. на САЩ ще се падат около 23% от световния износ на царевица, което е доста под близо 32% на Бразилия, сочат данни на Министерството на земеделието на САЩ. Постоянният спад и загубата на конкурентоспособност за САЩ е удар за страна, която отдавна използва храните като геополитическа сила.

Global Economy
Световните централни банки все повече се разминават по отношение на лихвите. Промяна в разходите по заеми от началото на 2023 г.

Унгария понижи най-високия основен лихвен процент в Европейския съюз с цял процентен пункт, докато политиците се опитват да се преборят с най-дългата рецесия в страната поне от 1995 г. насам. Доминиканската република намали овърнайт лихвата си.