Спадът на производството в Китай се изостря - надигат се опасения за изхода от кризата

Икономиката на Китай отслабва. Активността на фабриките и услугите отново се забавя през май

10:13 | 31 май 2023
Автор: Честър Юнг, Шикхар Балвани, Ейприл Ма, Джейсън Роджърс.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономическото възстановяване на Китай отслабна през май, тъй като производствената активност продължи да спада, което накара инвеститорите да се откажат от акциите и да призоват за повече стимулиращи мерки за насърчаване на растежа.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността се понижи до 48,8 пункта, съобщи Националното статистическо бюро в сряда, което е най-ниското показание от декември 2022 г. насам и е по-слабо от осреднената оценка от 49,5 пункта в проучване на Bloomberg сред икономисти. Това е индикация за свиване спрямо предходния месец, когато показанието е под 50. 

Непроизводственият показател за активността в секторите на услугите и строителството се понижи до 54,5 от 56,4 през предходния месец, което също е под очакванията.  

China’s Factory
Икономиката на Китай отслабва. Активността на фабриките и услугите отново се забавя през май

Данните потвърждават, че възстановяването на икономиката се е охладило през второто тримесечие след рязкото повишаване на потребителската активност в началото на годината. Все по-силно се чуват призиви за повече мерки за стимулиране, като например намаляване на лихвените проценти, тъй като инвеститорите стават все по-песимистични към перспективите за растеж. Износът остава слаб, оживлението на пазара на недвижими имоти затихва, а предприятията са засегнати от намаляващата печалба.

"Това се прибавя към показателите от април насам, които сочат, че темпото на икономическо възстановяване продължава да се забавя", каза Хо Уей Чен, икономист в United Overseas Bank Ltd. в Сингапур. "Ще има натиск за засилване на подкрепата на паричната политика предвид слабата вътрешна инфлация."

Финансовите пазари бяха разтърсени от колебливото възстановяване на Китай. Индексът на акциите на страната, регистрирани в Хонконг, се понижи с цели 2% в сряда и беше най-лошо представящият се в региона. Юанът в чужбина отслабна с 0,38% до 7,1182 спрямо долара, увеличавайки загубата си през май до 2,7%, което е най-много за последните три месеца.

Фючърсите върху медта в Лондон се понижиха, което доведе до най-голямата месечна загуба на метала от близо година насам. Рязкото свиване на PMI индекса на стоманодобива в Китай, който отбеляза показател от едва 35,2 - най-ниският от юли 2022 г. насам - доведе до спад на желязната руда в Сингапур с цели 3,3%, което понижи цената на стоманодобивната суровина още повече под 100 долара за тон.

По-бавното разширяване на сектора на услугите - като индексът спадна до 53,8 този месец от 55,1 през април - е друг тревожен знак, тъй като той беше основният двигател на възстановяването на икономиката през тази година, както и основен доставчик на работни места, особено за младите хора.

Подиндексът на новите поръчки в сферата на услугите беше под 50, което "предполага изоставане в търсенето", заяви Син Жаопенг, старши стратег за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. По-бавният растеж ще окаже натиск върху младежката безработица, която вече е на рекордно високи нива, каза той.

Слабите данни подчертават липсата на доверие в частния сектор и засилват необходимостта от по-нататъшно облекчаване на политиката, особено в паричната област, смята Чанг Шу, главен икономист за Азия в Bloomberg Economics.

Икономистите намалиха прогнозите си за растежа през годината до 5,5%, което е по-високо от доста консервативната цел на правителството от около 5%. Макар че мнозина очакват, че централната банка все пак може да облекчи политиката си през тази година - включително да намали нормата на задължителните резерви за банките или да понижи лихвените проценти - длъжностните лица не са склонни да предприемат агресивни мерки.

"В началото на годината имаше много обещания за подкрепа на икономиката, но нищо от това не се реализира, което е най-неприятното за мен", каза Ян Чжиюн, изпълнителен директор на Beijing Gemchart Asset Management Co.

В сряда китайските държавни медии се позоваха на анализатори, според които е възможно да бъдат предприети още мерки в подкрепа на растежа, включително намаляване на лихвените проценти и повече продажби на облигации. 

Вероятно Пекин ще предприеме целенасочени стъпки за стимулиране на икономиката. Според лице, запознато с обсъжданията, длъжностните лица обмислят нови данъчни стимули на стойност стотици милиарди юани за високотехнологични производствени компании.

"Не е ясно как правителството тълкува настоящото икономическо състояние", каза Живей Джан, главен икономист на Pinpoint Asset Management. "Няма признаци за предстояща политическа реакция. Засега правителството може да продължи да заема позицията "изчакай и виж"."