Засилва се надпреварата за глобално влияние

Мадис Кабаш, Bloomberg

15:30 | 30 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Подгответе се за следващата фаза на надпреварата на великите сили. Русия, Китай, САЩ и техните съюзници се опитват да привлекат още страни в задълбочаващото се съперничество за глобално влияние.

Вероятно ще го забележим на срещите на върха.

Г-7 и ЕС се готвят да представят планове как ще ухажват някои страни като Нигерия, Бразилия, Южна Африка, Виетнам и Казахстан.

Старшият редактор на Bloomberg Алън Кроуфорд обяснява защо тези усилия за спечелване на влияние се засилват: "Срещите на върха тази година ще покажат промяна от подхода, основан на ценности към такъв, основан на по-осезаеми предложения в областите като търговия и сигурност. Г-7 се опита да противодейства влиянието на Китай и преди, но войната с Русия поднови чувството за цел на тези усилия, особено след като Москва все повече използва дезинформация, за да се възползва от антизападните настроения в Африка, Латинска Америка и по-широкия глобален Юг", казва Алън Кроуфорд от Bloomberg.

Как ще го направят страните от Г-7?

"Германия иска ЕС не просто да внася суровини от по-слабо развитите страни, а да насърчава преработката им на територията на общността, да се намали зависимостта от Китай и да се стимулира развитието. Друг важен елемент е борбата със заобикалянето на санкциите от страна на Русия чрез Казахстан, ОАЕ и Китай", казва Алън Кроуфорд.