Все повече хора на Уолстрийт подкрепят теорията за Усмивката на долара

Макар че увеличението на лихвите през юли остава почти сигурно, бързото забавяне на инфлацията - сега само на 30% от нейния пик през 2022 г. - даде нова надежда, че Фед може скоро да прекрати цикъла на затягане.

19:50 | 14 юли 2023
Обновен: 22:52 | 14 юли 2023
Автор: Анхалий Уоракатий, Картър Джонсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стивън Джен, бивш валутен стратег и икономист е автор на теория наричана Усмивката на долара. Той смята, че Федералният резерв е напът да спечели войната с инфлацията без да тласне икономиката на САЩ към опустошителна рецесия.

Това обаче не вещае нищо хубаво за световната резервна валута и заплашва да разтърси пазарите на чуждестранна валута.

Докато очакванията за т.нар. меко приземяване на икономиката в САЩ се увеличават, главният изпълнителен директор на базирания в Лондон мениджър на активи Eurizon SLJ Capital отново изтъква предимствата на своя мироглед за усмивката на долара. Според влиятелната теория американската валута обикновено поскъпва, когато икономиката на САЩ е в дълбок спад или в значителна експанзия - и изостава във времена на умерен растеж, като сега.

Според Джен доказателствата за последния сценарий вече се образуват, тъй като доларът потъва до най-ниското си ниво от повече от година, а търговците залагат, че потребителските цени са достигнали своя връх след агресивното затягане на политиката на Фед. Джен, който е бивш икономист в Международния валутен фонд, смята, че тази низходяща тенденция ще продължи, тъй като бремето на публичния дълг и икономическите дисбаланси ще натежат върху растежа.

"Доларът е бил и все още е много надценен. Няма да е необходимо много, за да се върне той към справедливата си стойност", каза той в интервю. "Мисля, че Фед ще направи още едно увеличение на лихвите и може да се постигне меко приземяване".

Тенденцията при долара е към поевтиняване докато трейдърите залагат, че цикъла на затягане на Фед е към края си

През тази седмица вече стана ясно колко бързо спад в стойността на долара може да разкъса световните финансови пазари, тъй като обещаващ доклад за траекторията на инфлацията в САЩ стимулира поскъпването на валутите от Швеция и Япония до Южна Африка и Перу. Джен смята, че еврото може да даде нов пример за този импулс със спринт до 1,20 за долар в рамките на следващите шест месеца, което е близо 7% увеличение спрямо сегашните нива.

"След като колективното мнение на Федералната комисия по отворени пазари за инфлацията се промени - а според мен това ще стане скоро - доларът ще отслабне с много по-бързи темпове", каза той. "Доларът вече няма да има циклична подкрепа."

Макар че увеличението на лихвите през юли остава почти сигурно, бързото забавяне на инфлацията - сега само на 30% от нейния пик през 2022 г. - даде нова надежда, че Фед може скоро да прекрати цикъла на затягане. Трейдърите сега очакват по-малко от 50% шанс Фед да предприеме допълнителни увеличения на лихвените проценти след юли.

Всичко това, според Джен, означава, че след това инвеститорите ще трябва да се борят с други макро предизвикателства, различни от инфлацията или потенциалната рецесия: дефицитите. Тъй като САЩ увеличиха разходите си, публичният дълг нарасна до 118% от брутния вътрешен продукт от едва 54% през 2000 г., според данни на Фед в Сейнт Луис.

Дефицитът по текущата сметка на страната - недостигът между спестяванията и инвестициите - продължава да се задълбочава. А това означава, че САЩ са натрупали големи нетни задължения към останалия свят, което прави - поне на теория - валутата им уязвима към разпродажби в случай, че чуждестранните инвеститори се откажат от доларовите активи.

Тази теория се подкрепя донякъде и от Пареш Упадхяя, директор на валутната стратегия в Amundi Asset Management. "Ако не очаквате това бягство към качеството, което идва в държавните ценни книжа, как ще финансирате тези дефицити?", каза той. "Доларът ще трябва да се обезцени до нива, които са достатъчно атрактивни, за да привлекат инвеститори".

Еврото поскъпва рязко спрямо долара през юли 

Забавянето на американската икономика, без да изпадне в дълбока рецесия, "е най-лошият сценарий, от гледна точка на долара, защото всичко е наред при търговията с рискови активи", заяви Алън Ръскин, главен международен стратег в Deutsche Bank, по телевизия Bloomberg. "Облигациите го одобряват. Акциите го харесват. Доларът наистина не харесва този сценарий."

Доларовият измерител на Bloomberg се е понижил с близо 4% през тази година.

Стратезите вече започнаха да се обединяват около мнението, че единната европейска валута ще спечели най-много от този сценарий. Deutsche Bank смята, че общата валута ще достигне 1,15 долара до края на годината, докато прогнозите на Nomura Holdings Inc. са за 1,14 долара до края на септември. Хедж фондовете започват да възприемат търговията, като според данни на Комисията за търговия със стокови фючърси нетните дълги позиции сред фондовете с ливъридж отново достигнаха най-високите си стойности през юни.

"Този икономически сценарий от типа "нито горещо, нито студено" ще позволи на инвеститорите да се съсредоточат върху невероятните структурни слабости на САЩ и това би трябвало да е негативно за долара", каза Джен.