Мениджърите на активи залагат, че всички валути ще поскъпват спрямо долара

Индексът Bloomberg Dollar Spot се срина до 15-месечно дъно, като показателят вече е надолу с над 11% от върха през септември

14:45 | 13 юли 2023
Автор: Рут Карсън и Малавика Каур Макол
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доларът се противопостави на прогнозите за продължителен спад поне от началото на годината, но топ мениджъри на активи казват, че това няма да продължи, тъй като изключителността на САЩ намалява.

Доларът отслабва, докато лихвените проценти в САЩ наближават своя връх и агресивното затягане на Федералния резерв започва да оказва влияние върху най-голямата икономика в света, казват инвеститорите. Това ще подготви почвата за укрепване на йената и валути на развиващите се пазари като бразилския реал и колумбийското песо, според AllianceBernstein и UBS Asset Management.

Устойчивостта на долара обърка мечките, които предупредиха, че валутата се насочва към многогодишен спад след скока през 2022 г. Но има нарастващо убеждение, че те най-накрая може да се окажат прави, тъй като облекчаването на инфлацията подкрепя аргумента централната банка на САЩ да ще приключи кампанията си за повишаване на лихвите през следващите месеци.

„В общи линии вероятно бихме предположили, че щатският долар е достигнал своя връх и може да има място за други валути да се представят по-добре през втората половина на 2023-2024 г.“, каза Брад Гибсън, съръководител за Азиатско-Тихоокеанския регион за активи с фиксирана доходност в AB. Това е така, защото икономиката на САЩ ще се забави и Фед вероятно ще започне да облекчава, каза той.

Реакцията на данните за намаляваща инфлация в САЩ в сряда изглежда оправдава вълната от мечи призиви срещу долара. Индексът Bloomberg Dollar Spot се срина до 15-месечно дъно, като показателят вече е надолу с над 11% от върха през септември.

Хедж фондовете се подготвяха за слабост, като се превърнаха в нетни продавачи на долара за първи път от март, според данни от Комисията за търговия със стокови фючърси, обобщени от Bloomberg.

На този фон инвеститорите подреждат своите залози за това кои валути ще спечелят от спада на долара. Йената се смята за основен бенефициент, като биковете виждат катализатори от страховете от рецесия в САЩ до стесняване на диференциалите в доходността до спекулациите, че Японската централна банка може да промени своята ултраразхлабена политика през следващите месеци.

Джим Лийвис, главен инвестиционен директор на отдела за активи с фиксирана доходност в M&G Investments, който контролира 366 милиарда долара, залага срещу долара спрямо йената.

„В момента има много възможности при валутите“, каза Лийвис. „Доста от валутите на нововъзникващите пазари изглеждат евтини.“

По-слаб долар

Всяка валута от Г-10 се е засилила спрямо долара през последния месец. Йената се повиши с 4% през последните пет сесии, швейцарският франк се повиши до най-силното си ниво от 2015 г., докато еврото и паундът достигнаха най-високата си стойност от повече от година.

Нововъзникващите валути също напреднаха, като показателят MSCI за такива активи се повиши с 2% тази година след спад от 4% през 2022 г.

За Шамайла Хан от UBS Asset латиноамериканските валути, включително тези на Бразилия, Мексико, Чили и Колумбия, вероятно ще се представят по-добре. Всяка една от тях се засили спрямо долара тази година, като колумбийското песо напредна с 18%.

„Харесваме ги поради високата доходност, двуцифрено пренасяне, което предлагат“, каза базираният в Ню Йорк Хан, ръководител на отдела за фиксирана доходност за EM и Азиатско-тихоокеанския регион за мениджъра на активи на стойност 1,1 трилиона долара. „Очакваме по-слаб долар през втората половина.“

Кристиан Абуид от Lombard Odier също вижда печалба при реала, заедно с швейцарския франк, еврото и йената.

„Ние подкрепяме високата доходност, предлагана от нововъзникващите пазари като бразилския реал, който се възползва от среда на падаща инфлация и подобряващи се фискални и външни баланси“, пише Абуиде, ръководител на разпределението на активите, в скорошен доклад.

"Ако продължавате да вярвате, както и ние, че лихвеният процент на Федералния резерв скоро ще достигне своя връх (въпреки че няма да има намаления през 2023 г.), в една мека (без твърдо приземяване) история на растежа на САЩ и в продължаващ пазарен контекст към риска, има смисъл да вярвате в по-слабо представяне на долара през втората половина на 2023 г.", пише Одри Чайлд-Фрийман, главен стратег на Bloomberg за Г-10 FX.

В търсене на сигурност

Други са по-малко сигурни, че доларът ще отслабне още повече.

„Не сме поемали голям риск“ в чуждестранна валута, каза Брендън Мърфи, паричен мениджър в Insight Investment, който контролира над 880 милиарда долара. „Все още имате тези високи и нарастващи реални проценти и имате опасения за растежа в световен мащаб и САЩ – на относителна основа – наистина се справят по-добре, отколкото да кажем Европа или Китай.“

Има аргументи в полза на по-силен долар. Фед може да задържи лихвите по-високи за по-дълго време, ако инфлацията не се върне в рамките на целта на централната банка. Световната резервна валута също има тенденция да се засилва на фона на избягването на риска и влошаването на опасенията от рецесия може да стимулира подновяване на силата на долара.

Но като цяло изглежда има нарастващ консенсус, че най-добрите дни на долара са приключили за сега.

Пиковите лихвени проценти в САЩ „отнемат една от опорите за долара“, каза Раджив Де Мело, пазарен ветеран и паричен мениджър в GAMA Asset Management, който купува индийската рупия и мексиканското песо срещу долара. „Тази първа фаза на закупуване на други валути извън долара вече е в движение.“