Криптовалутите са под ударите на падащи цени, регулаторни действия и страх от зараза

Общата пазарна стойност на повече от 25 000 криптовалути е около $1 трлн., или около една трета от оценката за $3 трлн. долара в края на 2021 г.

17:00 | 17 юни 2023
Автор: Вилдана Хайрик, Изабел Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изглежда, че привържениците на криптовалутите не могат да си отдъхнат, тъй като бързо свиващият се свят на цифровите активи за поредна седмица е подложен на удари от ерозиращите цени на токените, нови регулаторни действия и дежавю за разпространение на заразата.

Според стратезите на Citigroup, ръководени от Алекс Сондърс, едномесечните корелации между криптоакциите показват, че биткойнът отново се е върнал към отразяване на акциите за посоката на движение, а обемите на търговия "се борят да поддържат по-високи нива", като същевременно се задържат под средните стойности от миналата година. Междувременно делът на биткойн в общия криптопазар нарасна до най-високото си ниво от около 20 месеца, което означава, че все повече инвеститори се насочват към него в условията на несигурност за сметка на други токени. 

Настъплението идва след това, което някои наблюдатели определиха като една от най-последствените седмици в историята на малко повече от десетгодишния сектор. Освен че съди Binance и Coinbase за това, че работят на незаконни борси, Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ изпрати студенина на пазарите миналата седмица, като определи редица по-малки токени за нерегистрирани ценни книжа.  

"Настоящата несигурност има множество последици, най-вече вероятен акт на предпазливост от страна на институционалните инвеститори", пишат Бендик Шей и Ветле Лунде от K33. "Това може да ограничи ликвидността още повече нататък и да доведе до продължителен забавен пазар".    

Crypto Hit
Източник: K33

Общата пазарна стойност на повече от 25 000 криптовалути е около 1 трилион долара, или около една трета от оценката за 3 трилиона долара в края на 2021 г., по данни на CoinMarketCap. Това е приблизително равно на стойността на Nvidia Corp. която почти утрои стойността си през тази година, тъй като инвеститорите - включително много бивши криптоентусиасти - са спечелени от оптимизма около изкуствения интелект. 

Ето обобщение на някои от най-атрактивните събития през седмицата:

Понеделник
След като бяха засегнати от срив през уикенда, криптовалутите възобновиха загубите си в понеделник, тъй като регулаторните действия от миналата седмица продължиха да тежат на настроенията.

Crypto Hit
Биткойнът се срина на фона на регулаторните репресии. Въпреки че все още е нагоре за годината

Binance.US призова федерален съдия да отхвърли искането на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) за замразяване на активи за милиарди долари на борсата за криптовалути, като твърди, че този ход ще осакати бизнеса ѝ и ще навреди на клиентите.

Базираната в Израел платформа за социално търгуване eToro заяви, че няма да позволи на клиентите от САЩ да откриват нови позиции в редица крипто токени. Комисията за ценни книжа и борси (SEC) беше определила 19 токена като ценни книжа. EToro последва подобен ход от страна на Robinhood Markets миналия петък.

Вторник
Изглежда, че инвеститорите все пак получиха отсрочка, когато Binance.US и SEC се съгласиха да работят по сделка, която избягва пълното замразяване на активите на платформата за търговия.

Въпреки това данните показаха, че активността при продуктите, свързани с индустрията, почти не съществува. Почти 172 млн. долара са излезли от глобалните борсово търгувани продукти, проследяващи всичко от Биткойн до Кардано, през първите шест месеца на 2023 г., след отлив от едва 37 млн. долара през 2022 г. Това е сравнимо с рекордните входящи парични потоци от близо 10 млрд. долара през 2021 г. и 6,7 млрд. долара през 2020 г., сочат данни на Bloomberg.

Сряда
Цените на криптовалутите възобновиха спада си, след като Федералният резерв сигнализира за възможността да възобнови повишаването на лихвените проценти, след като спря цикъла на затягане. Алт-монетите бяха засегнати особено силно. 

"Имам чувството, че навлизаме в края на играта", написа Ноел Ачесън, автор на бюлетина "Crypto Is Macro Now". "Това е период във всеки цикъл точно преди обръщането на тенденциите и обикновено се характеризира с хаос и конфликти".

Иначе кметът на Маями и привърженик на криптовалутите Франсис Суарес заяви, че се кандидатира за президент, което вероятно е много далечна перспектива. Веднъж той беше нарекъл града си "световна столица на крипто". Според CoinGecko MiamiCoin се е понижил с около 99% спрямо най-високите си стойности през 2021 г. 

Четвъртък
Двама криптозаемодатели, свързани с Южна Корея, спряха тегленията в бърза последователност, напомняйки за продължаващите рискове дори след като регулаторите по света затегнаха надзора над индустрията. 

USDT на Tether, най-големият в света стабилкойн, се отклони леко от обвързаността си с щатския долар. Това беше възприето от някои като предположение, че инвеститорите се освобождават от токена.

Crypto Hit
Доларът се отвързва. USDT на Tether се отклони от стойността си в долари в четвъртък

Платформата за търговия с криптовалути Abra беше обвинена в измама с ценни книжа от тексаски регулатор, който подаде спешна заповед за прекратяване на дейността срещу компанията и нейния главен изпълнителен директор. Ню Джърси отправи подобни обвинения в петък.

Един светъл лъч беше подаването от BlackRock на заявление за спот-биткоин ETF продукт, като Coinbase е посочена като попечител. В миналото регулаторните органи са отхвърляли подобни опити, позовавайки се на липсата на защита на инвеститорите, наред с други фактори. Цената на биткойна се повиши след съобщението. 

Петък 
Документи, публикувани от главния прокурор на Ню Йорк, показаха, че Tether някога е броила ценни книжа, издадени от китайски компании, сред резервите, подкрепящи нейния стабилен Bitcoin USDT.