Binance.US ще бъде отрязан от банковата система след иск на SEC

Криптоборсата преустановява депозитите и поръчките в щатски долари. Преминава към обмен само на криптовалути

10:20 | 9 юни 2023
Автор: Сувашри Гош, Юеци Ян, Сидхарта Шукла
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance.US ще бъде отрязан от банковите си партньори в резултат на съдебното дело на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) срещу борсата за криптовалути.
В имейл до клиентите си платформата съобщи, че нейните платежни и банкови партньори са сигнализирали за намерението си да спрат фиатните канали в щатски долари още на 13 юни. 

Това означава, че "способността ни да приемаме фиатни депозити в щатски долари и да обработваме тегления на фиатни депозити в щатски долари ще бъде засегната", заяви компанията, като същевременно добави, че поддържа резерви 1:1 за всички клиентски активи.

Binance.US, която изпрати съобщението в Twitter, заяви, че "преустановява депозитите в USD и повтарящите се поръчки за покупка от днес" и преминава към "обмен само на криптовалути".

Twitter (@BinanceUS) 9 юни 2023 г.: "Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) се е заела да използва изключително агресивна и сплашваща тактика в преследването на идеологическа кампания срещу американската индустрия за цифрови активи. Binance.US и нашите бизнес партньори не бяха пощадени при използването на тази тактика, което създаде предизвикателства за банките, с които работим.

В резултат на това, в стремежа си да защитим клиентите и платформата си, от днес преустановяваме депозитите в щатски долари и уведомяваме клиентите си, че нашите банкови партньори се подготвят да спрат каналите за теглене на фиатни пари (щатски долари) още на 13 юни 2023 г. Насърчаваме клиентите да предприемат подходящи действия с техните USD.

Наш приоритет са и винаги са били клиентите ни. Предприемаме тези проактивни стъпки, тъй като ние - за известно време - преминаваме към обмен само на криптовалути. За да бъдем ясни, поддържаме резерви в съотношение 1:1 за всички активи на клиентите. Всички прекъсвания в обработката на тегленията може да са резултат от повишените обеми и затварянето на банките през уикенда. Освен това търговията, залаганията, депозитите и тегленията в крипто остават напълно оперативни.

Въпреки че оставаме отворени за продуктивен компромис, който да позволи процъфтяващ пазар на цифрови активи в Америка, Binance.US ще продължи да защитава енергично себе си, нашите клиенти и индустрията срещу неоснователните атаки на SEC".

В съдебен иск от понеделник SEC обвини Binance и нейния основател Чанпенг "CZ" Джао в неправилно управление на средствата на клиентите, подвеждане на инвеститорите и регулаторите и нарушаване на правилата за ценни книжа. Впоследствие агенцията заяви, че се стреми да замрази активите на Binance.US и да защити средствата на клиентите, включително чрез репатриране на клиентски инвестиции, държани в чужбина.

В електронното писмо до клиентите Binance.US заяви, че обвиненията на SEC са "неоснователни" и че "ще продължим енергично да се защитаваме".

Платформата заяви, че от следващата седмица ще извади от списъка с търговски двойки, включващи щатски долар, но ще продължи да поддържа двойки, включващи stable coins - токени, за които се предполага, че ще поддържат постоянна стойност, обикновено 1 USD.

Ричард Галвин, съосновател на Digital Asset Capital Management, заяви, че се появяват ценови разлики между Binance.US и Binance.com, тъй като американските клиенти "се стремят бързо да продават и да премахват щатските долари от борсата".

Нещо подобно се е случило в края на май в Binance Australia, когато платформата е била на път да бъде отрязана от ключов път за плащане в австралийски долари, каза той.

Binance
Натиск върху токена BNB. На фона на съдебното дело на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) намаляват дългосрочните по-добри резултати на местния токен BNB на Binance

BNB, токенът на Binance, спадна с 4,4% в петък, удължавайки неотдавнашния период на слабо представяне на по-широките пазари на цифрови активи. Биткойнът и етерът, двете водещи монети, загубиха около 1% в Сингапур.

През тази седмица BNB е потънала с около 17% - отстъпление, което може да се сравни с приблизително 4% спад на измерителя на 100-те най-големи цифрови токена за същия период.

Тази седмица SEC разшири репресиите си срещу криптовалутите с действията срещу Binance, последвани по-късно от съдебен иск, насочен срещу Coinbase Global Inc. за управление на незаконна борса. Coinbase опроверга твърденията на SEC и заяви, че е готова да води съдебна битка чак до Върховния съд.