SEC съди Binance и Жао за нарушаване на правилата за ценни книжа

SEC казва, че Binance е използвала неправомерно клиентски средства и е извършила незаконен крипто обмен в САЩ. Жалбата на регулатора изисква от федералния съдия да замрази активите на компанията

20:36 | 5 юни 2023
Обновен: 10:32 | 6 юни 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

*Материалът е допълнен с позиция на компанията в последния абзац.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ в понеделник заведе дело срещу Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, твърдейки, че задграничната компания управлява незаконна платформа за търговия в САЩ и злоупотребява със средствата на клиентите.

Делото на SEC също така посочи Чанпенг Жао, основател и контролен акционер на Binance, като ответник. SEC заяви, че Binance и Жао са злоупотребили със средствата на клиентите и дори са ги пренасочили към търговско дружество, контролирано от Жао. Тази търговска фирма, Sigma Chain, се е занимавала с измамна търговия, която е направила обемът на Binance да изглежда по-голям, отколкото е в действителност, каза SEC.

Binance също е скрила, че е смесила милиарди долари клиентски активи и ги е изпратила на трета страна, Merit Peak, която е била собственост на Жао, твърди SEC. The Wall Street Journal съобщи миналата година, че SEC проучва връзката между Binance.US – американското подразделение, създадено през 2019 г. – и Sigma Chain и Merit Peak.

SEC заведе делото във федералния съд в окръг Колумбия. Binance участва в „явно пренебрегване на федералните закони за ценните книжа и защитата на инвеститорите и пазара, които тези закони предоставят“, пише агенцията в своята съдебна жалба.

Американските регулатори следят Binance от години, като SEC и Министерството на правосъдието изпратиха призовки до нейния американски клон в края на 2020 г. Длъжностните лица засилиха усилията си за правоприлагане през последната година, след колапса на множество крипто компании, включително един от най-големите конкуренти на Binance - FTX.

Делото добавя към предизвикателствата на Binance пред американските регулатори и правоприлагащи органи. Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) заяви през март, че Binance и Жао са избегнали правилата на тази агенция, които обхващат платформи, които предлагат деривати на американски търговци. Binance също е изправена пред разследване на Министерството на правосъдието относно програмата си за откриване на пране на пари, според източници на WSJ.

Съдебната жалба на SEC изисква от федерален съдия да замрази активите на Binance и да назначи синдик, обикновено външен адвокат, който има правомощия да проследява и запазва активите на потребителите.

„Субектите Жао и Binance участват в широка мрежа от измама, конфликти на интереси, липса на разкриване и планирано избягване на закона“, каза председателят на SEC Гари Генслер в писмено изявление.

В туит Жао каза, че Binance не е видял жалбата и ще отговори, след като го направи. „Нашият екип е в готовност, като гарантира, че системите са стабилни, включително тегления и депозити“, добави той, имайки предвид възможността клиентите да изтеглят средства.

Binance заяви в писмено изявление, че възнамерява да защити своята платформа и отрече обвиненията, че потребителските активи на платформата Binance.US някога са били изложени на риск. „Всички потребителски активи на Binance и партньорските платформи на Binance, включително Binance.US, са безопасни и сигурни и ние енергично ще се защитаваме срещу всякакви обвинения в противното“, каза компанията. Binance.US също каза, че ще се защитава срещу съдебния спор.

SEC също така твърди, че Binance е продавала криптовалути, включително BNB и BUSD, които е трябвало да спазват правилата за защита на инвеститорите. Стойността на BNB падна с повече от 7% спрямо предходните 24 часа, според данни на CoinDesk. Преди съобщението токенът беше надолу с 2,5%.

Биткойн, най-голямата криптовалута, падна с 4,5% от нивото си 24 часа по-рано, за да се търгува близо до $26 000 за брой. На него се гледа като на лидер на цифровите активи.

Ръководителите на два големи маркет мейкъра, които улесняват купуването и продажбата между крипто фирми, казаха, че търсят начини да намалят излагането на Binance след делото. И двамата казаха, че подобна задача е трудна поради влиянието на Binance върху толкова много крипто търговия.

Основана през 2017 г., Binance бързо се превърна в гигант в света на криптовалутите. Към миналия месец повече от 40% от цялата крипто търговия се извършва чрез борсата, според доставчика на данни CCData. В миналото понякога е контролирала повече от две трети от търговията с крипто.

Основателят на Binance, Жао, е една от най-големите фигури в крипто. Той е мажоритарен собственик на Binance и Binance.US. Докато Жао и ръководителите описваха Binance.US като напълно независима, двете борси бяха дълбоко преплетени, смесвайки персонал и финанси и споделяйки свързано дружество, което купуваше и продаваше криптовалути.

„Поне до края на 2022 г. Binance, по указание на Жао, поддържаше попечителството и контрола върху крипто активите, депозирани, държани, търгувани и/или натрупани от клиенти на платформата Binance.US“, каза SEC.

Почти всички служители, работещи по клиринга и търговския сетълмент на борсата Binance.US, са базирани извън САЩ, предимно в Шанхай, добави SEC.

SEC също така каза, че още през 2018 г. Жао и неговата компания са се опитали да избегнат правилата на SEC, като същевременно позволяват на важни американски търговци да използват задграничната платформа, каза SEC.

Binance подпомогна големите търговци с методи за заобикаляне на технология, предназначена да спре американските потребители от достъп до Binance.com, каза SEC. Жао също създаде Binance.US, който трябваше да бъде независим субект, създаден за потребители в САЩ. Вместо това Жао и Binance контролираха платформата в САЩ, каза SEC.

Делото представя нова представа за това как Binance работи и нейната рентабилност – части от бизнеса на борсата, които тя не желае да споделя, позовавайки се на статута си на частна компания. Между юни 2018 г. и юли 2021 г. Binance спечели най-малко $11,6 милиарда приходи, предимно от такси за транзакции, се казва в жалбата.

За SEC делото е друг важен залог, че съдилищата на САЩ ще се съгласят, че има юрисдикция над крипто индустрията, която често оспорва, че цифровите активи са ценни книжа. SEC също съди крипто борсата Bittrex и каза на Coinbase, най-голямата крипто борса в САЩ, че планира да предприеме принудителни действия срещу нея.

В делото срещу Binance се твърди, че нейните платформи са търгували 10 токена, които са ценни книжа, и по този начин са били продавани и търгувани незаконно в САЩ. Списъкът на SEC включва цифрови активи, известни като Solana, Cardano и Polygon. И трите се класират в топ 10 на криптовалутите по пазарна стойност, според CoinMarketCap.

Позиция на Binance

Действията на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) от понеделник последваха широко сътрудничество и неотдавнашни добронамерени преговори. Разочаровани сме, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) реши да подаде днес жалба срещу Binance, с която, наред с други средства за защита, се иска и предполагаемо незабавно изпълнение. Сега се присъединяваме към редица други криптопроекти, изправени пред подобни погрешни действия от страна на SEC, и ще защитаваме нашия бизнес и индустрията с всички средства. Искаме да сме наясно, че макар да приемаме сериозно твърденията в жалбата на SEC, те не бива да бъдат предмет на действие по принудително изпълнение от страна на SEC, още по-малко пък по спешност. Те са неоснователни.