БРИКС опитва да противодейства на САЩ с нови членове и обща валута

Всички настоящи членове са подкрепили концепцията за разширяване, но Индия иска споразумение относно процеса, за да се гарантира, че няма да бъде засенчена от Китай и съюзниците на Пекин

19:15 | 1 юни 2023
Обновен: 11:21 | 5 юни 2023
Автор: Майк Коен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Групата на нововъзникващите пазари БРИКС засилва своите усилия за по-голямо глобално влияние, усещайки удобен момент да се възползва от разцепващия се световен ред, за да изгради своите редици отвъд Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Към външните министри от страните от БРИКС, които се срещат в продължение на два дни в Кейптаун от четвъртък, ще се присъединят колеги от страни, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Казахстан. На дневен ред е разширяването, като цели 19 държави се стремят да се присъединят, и потенциалното създаване на обща валута.

Срещата, предшественик на срещата на върха на 22-24 август на държавните глави от БРИКС в Йоханесбург, ще покаже целите на блока да се утвърди като сериозна икономическа и политическа сила. Идвайки във време на повишено напрежение между Вашингтон и Пекин, преговорите вероятно ще разпалят опасенията на Запада, че групата се опитва да се превърне в противотежест на САЩ и Европейския съюз.

Членовете вече отказаха да се присъединят към Г-7 в обвиняването и санкционирането на друга държава от БРИКС - Русия - за пълномащабното нахлуване на президента Владимир Путин в Украйна. Целите за експанзия и обща валута са подкрепяни от Китай и поне две от страните, присъстващи в Кейптаун - Иран и Куба - са обект на икономически санкции от страна на САЩ.

„БРИКС придоби много важен статус в света, като много държави от различни континенти на нашия свят се стремят да бъдат част от него“, каза южноафриканският президент Сирил Рамафоса пред депутати в Кейптаун в сряда. Наледи Пандор, външният министър и домакин на срещата, каза миналия месец, че блокът може да бъде „трансформиращ“, представляващ тези нации, „които желаят да играят роля в световните дела, осигурявайки полза за Глобалния юг“.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва е явен поддръжник, защитавайки използването на обща валута и изпращайки своя финансов министър Фернандо Хадад да присъства на среща на Новата банка за развитие, базираният в Шанхай кредитор, създаден от страните от БРИКС, за да лобира за помощ за своя съсед Аржентина. Външният министър на Аржентина трябва да присъства дистанционно на срещата на БРИКС.

Протежето на Лула и президент на банката, Дилма Русеф, каза тази седмица, че кредиторът се стреми да разшири още повече членството си. Бангладеш и ОАЕ се присъединиха през 2021 г., докато Египет стана член през февруари. Сега Саудитска Арабия обсъжда членство.

Присъединяването на Рияд към БРИКС би подкрепило опитите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката на своята нация, усилие, което я сближи много повече с Русия и Китай през последните години. Китай е най-важният клиент на петрола за кралството, което същевременно разчита на отношенията си с Русия, за да подпомогне цените на суровината чрез ОПЕК+.

За региона на Персийския залив присъединяването към големи търговски блокове има смисъл, тъй като страните се стремят да разширят търговските връзки и да се развият като глобални транзитни центрове, каза човек, запознат с мисленето на Персийския залив. Плановете за присъединяване се разработват от известно време и инерцията се натрупва към този момент, каза лицето.

Акронимът BRIC е измислен през 2001 г. от Джим О'Нийл, тогава главен икономист на Goldman Sachs Group Inc., за да подчертае бързото икономическо разрастване на тези страни. Южна Африка беше поканена да се присъедини през 2010 г., но БРИКС не успя да постигне тежестта си като група. Това е така, въпреки че нейните членове представляват повече от 42% от населението на света и представляват 23% от глобалния брутен вътрешен продукт и 18% от търговията.

Перспективата за добавяне на още членове беше повдигната за първи път на миналогодишната среща на върха в Китай и 13 държави официално поискаха да се присъединят, като най-малко шест други изразиха интерес.

И все пак, въпреки че всички настоящи членове са подкрепили концепцията, Индия иска да бъде постигнато споразумение относно процеса, за да се гарантира, че няма да бъде засенчена от Китай и неговите съюзници, според източници на Bloomberg. О'Нийл, който подкрепя разширяването на групата, призова за строги критерии за членство.

Осъществимостта на плановете за обща валута също беше посрещната с известен скептицизъм, не на последно място от управителя на южноафриканската централна банка Лесетя Кганяго, който предупреди, че създаването на форма на законно платежно средство вероятно ще трябва да бъде придружено от създаването на единна централен банка .

За Робърт Шрайр, професор по политика в университета в Кейптаун, съставът на групата няма политически или икономически смисъл, като Китай и Индия са обречени да бъдат геополитически съперници, а бразилската, руската и южноафриканската икономика разчитат на износа на суровини, което ги прави вероятни конкуренти. Тази реалност „изключва ефективни колективни действия, основани на общи интереси, а разширяването на членството само ще направи тези основни противоречия по-неуправляеми“, каза той.

Дори самото домакинство на срещата се оказва трънливо дипломатическо начинание за Южна Африка, която вече си навлече гнева на САЩ, втория си по големина търговски партньор, заради близките си връзки с Русия. Нещо повече, страната домакин ще бъде задължена да изпълни заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (ICC) за руския президент Владимир Путин по обвинения, свързани с войната, ако той се появи на срещата.

Южна Африка заяви тази седмица, че ще предостави дипломатически имунитет на присъстващите и на двете срещи на БРИКС в това, което нарече рутинна практика, въпреки че това няма непременно да отмени заповедта на ICC.