Китай завърши акцията срещу технологичния сектор с милиардни глоби

Променящата се позиция на Комунистическата партия спрямо частния сектор накара някои наблюдатели да обявят разрастващия се интернет сектор на Китай за неподходящ за инвестиции

10:01 | 8 юли 2023
Автор: Лулу Илун Чен и Ли Лиу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай наложи над 1 милиард долара глоби на технологичните гиганти Ant Group Co. и Tencent Holdings Ltd., сигнализирайки за край на репресиите в сектора, които унищожиха милиарди пазарна стойност и дерайлираха най-голямото първично публично предлагане в света.

Народната банка на Китай съобщи, че финансовите регулатори са глобили Ant със 7,12 милиарда юана (984 милиона долара), приключвайки повече от две години разследвания на фирмата за финансови технологии, основана от милиардера Джак Ма. На Tencent е наложена глоба от 2,99 милиарда юана, според изявления на централната банка в петък.

Tencent и филиалът на Ant Alibaba Group Holding Ltd. скочиха в търговията в Ню Йорк. Инвеститорите залагат, че глобите теглят черта под многогодишните репресии, които торпилираха планираното IPO на Ant през 2020 г. и засегнаха някои от най-мощните частни фирми в нацията в сектори от онлайн образование до игри. Това проправя пътя за Ant за съживяване на растежа и евентуално възкресяване на плановете за IPO.

„Пазарът го харесва, защото проверката изглежда е приключила и глобата, макар и голяма в абсолютно изражение, е много управляема за такава голяма компания“, каза Вей-Серн Линг, управляващ директор на Union Bancaire Privee, имайки предвид Ant. Глобата е по-малка от печалбата от 9,6 милиарда юана, която Ant генерира през декемврийското тримесечие.

Alibaba скочи с 8% до $90,55, най-големият ръст от повече от три месеца, повишавайки други листнати в Ню Йорк китайски акции. Tencent се покачи с 4%, докато TAL Education Group добави 7%.

Народната банка на Китай съобщи, че са наложени глоби на Ant Group и нейните дъщерни дружества в отговор на нарушения на законите и разпоредбите в области, включително защита на финансовите потребители, плащания и сетълмент бизнес и задължения за борба с прането на пари. Ant каза, че е завършил корекцията, изисквана от финансовите регулатори на Китай, според изявление на компанията.

Силен сигнал

Значителното облекчаване на ограниченията за Ant - една от най-известните жертви на мащабните мерки на президента Си Дзинпин срещу технологичните гиганти в страната - би изпратило силен сигнал, че политиците следват неотдавнашните обещания за подкрепа на индустрията.

Променящата се позиция на Комунистическата партия спрямо частния сектор се превърна в едно от най-внимателно наблюдаваните развития на световните пазари през последните години, като някои наблюдатели дори нарекоха разрастващия се интернет сектор на Китай неподходящ за инвестиции.

„Решението отговаря на опасенията на пазара относно финтех и цялостния интернет сектор“, казаха в бележка анализатори на Jefferies. Те казаха, че това „премахва излишъка“ върху акциите на Alibaba.

Повечето от ключовите проблеми в предприятия за финансови платформи като Ant Group и Tencent са отстранени, се казва в изявлението на централната банка.

Печалбата на Ant ерозира от дните, когато се подготвяше за най-голямото IPO в света през 2020 г., докато нейният филиал Alibaba е в процес на разделяне на шест основни бизнеса от облачни услуги до доставка на храна и логистика. Докато инвеститорите първоначално приветстваха потенциалното създаване на стойност, акциите на Alibaba се понижиха от върховете си от 2023 г. и загубиха повече от 600 милиарда долара от стойността си от началото на епизода с Ant.

Глоби бяха наложени и на PICC Property & Casualty Co., Postal Savings Bank of China Co. и Ping An Bank Co. предвид проблемите, открити при предишни проверки на правоприлагащите органи, според изявлението. Не е ясно защо Tencent също получи глоба. Ръководителите на оператора на WeChat са подчертавали многократно от 2022 г. насам, че финансовият им бизнес е в пълно съответствие със закона и че са в постоянен диалог с Пекин.

В изявление Tencent каза, че не вижда неблагоприятно въздействие от глобата и че очаква Китай да се съсредоточи върху „нормализираното регулиране“ занапред.

Съоснователят на Ant Ма се завърна в Китай в началото на март след продължителен период на пътуване в чужбина. Правителството убеди Ма да се върне на континента като средство да демонстрира подкрепата на властите за частните предприемачи, съобщи Bloomberg News.

Този ход следва решението на Ма да отстъпи контрола върху Ant през януари, като държи около 6,2% от правата на глас след промяната. След това шефът на Комунистическата партия на град Ханджоу похвали Ant за това, че се подчинява на ръководството на партията и изиска от местните правителствени отдели да решат проблемите, повдигнати от финтех компанията.

Ant каза през януари, че сега няма планове за IPO и се фокусира върху бизнеса си. Все пак председателят на компанията Ерик Джинг каза през 2021 г., че в крайна сметка тя ще стане публична.

Преди повече от две години китайските регулатори внезапно спряха IPO-то на Ant, изпращайки шокови вълни на световните капиталови пазари. Нови правила бяха наложени на финтех гиганта, който има операции, вариращи от потребителско кредитиране и управление на богатството до онлайн плащания.

Централната банка нареди на Ant да обедини всички финансови единици в холдингова компания. PBOC също така каза на фирмата да отвори приложението си за плащания за конкуренти и да прекъсне неправилното свързване на плащания с други продукти, включително услугите си за кредитиране.

Все пак последните мерки на Китай не представляват връщане към растеж с ниско регулиране, каза Мартин Чорземпа, сътрудник в Института за международна икономика Peterson.

„Вместо това е постоянното инсталиране на много по-висока регулаторна бариера за този сектор“, каза той. „Властите очевидно се борят да определят точно как искат да изглежда пространството на финансовите технологии и ролята на големите технологични фирми в него.“

За Ant може да отнеме повече време от очакваното, за да възобнови IPO. Компаниите не могат да се листват на вътрешния пазар на така наречения пазар на А акции в страната, ако са имали промяна в контрола през последните три години - или през последните две години, ако се листват на пазара STAR в Шанхай, който е насочен към нови технологични компании. За фондовата борса в Хонконг този период на изчакване е една година.

Оценката на Ant също ще изглежда различно, ако отново стане публична. Докато Ant достигна оценка от 280 милиарда долара преди IPO, безбройните регулации, наложени през последните две години и повече, означават, че сега струва малка част от това, тъй като сега е повече „финанси“, отколкото „технология“.

Ant може също така да развие някои от бизнесите като блокчейн технологията, нейното подразделение за бази данни, известно като OceanBase и глобални услуги, казаха запознати. Тези обсъждания са предварителни и може да подлежат на промяна.