Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Alibaba изненадващо смени председателя и главния си изпълнителен директор

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 20.06.2023 г.

12:41 | 20 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Alibaba Group Holding Ltd. изненадващо обяви, че ще смени своя председател и главен изпълнителен директор Даниел Джан. Най-голямата китайска технологична корпорация намалява пазарния си дял и изпитва трудности да съживи растежа си в епохата след пандемията от Covid-19. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Изпълнителният заместник-председател Джоузеф Цай ще се издигне до председател, а ръководителят на отдела за електронна търговия Еди У ще замени Джан като главен изпълнителен директор, съобщиха от компанията във вторник. Промените ще станат факт от 1 септември. 

Шокиращото напускане на Джан се случва, след като Alibaba обяви преструктуриране на шест части, за да се опита да стимулира растежа и да създаде семейство от самостоятелни индустриални гиганти. Концернът представи тази грандиозна визия, след като китайският лидер в електронната търговия отчете трето поредно тримесечие на едноцифрен ръст на приходите, засилвайки опасенията, че възстановяването на потребителските разходи в Китай може да се окаже по-далечно от очакваното. 

Джан ще се съсредоточи изцяло върху облачния бизнес, съобщиха от компанията. От декември насам Джан изпълнява едновременно функциите на главен изпълнителен директор и председател на групата, както и на ръководител на звеното за облачни услуги на китайския технологичен гигант.

„Това е подходящият момент да направя промяна, като се има предвид важността на Alibaba Cloud Intelligence Group, която напредва към пълно отделяне. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с Джо и Еди през следващите месеци, за да осигуря безпроблемен преход", цитиран е Джан.

Преструктурирането на Alibaba е кулминацията на продължилите години промени в компанията, които целят да я направят по-гъвкава, след като Джак Ма се оттегли от ръководството на компанията през 2019 г. В рамките на преструктурирането различните бизнеси на Alibaba ще бъдат разделени на шест основни области: изчисления в облак, китайска електронна търговия, глобална електронна търговия, цифрово картографиране и доставка на храна, логистика и медии и развлечения.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.